Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Spajić – Varhelji: Vrata EU široko otvorena za Crnu Goru, ovo je prilka koja se ne propušta

Sagovornici su ocijenili da već nakon četiri mjeseca mandata 44. Vlade, a na temeljima ostvarenih rezultata, stvaraju se uslovi za zatvaranje privremenih mjerila što je cilj Crne Gore, ali i Evropske unije.

Vrata Evropske unije široko su otvorena i Crna Gora je spremna da to iskoristi, poruka je sa susreta predsjednika Vlade Milojka Spajića i evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varheljija.

Sagovornici su ocijenili da već nakon četiri mjeseca mandata 44. Vlade, a na temeljima ostvarenih rezultata, stvaraju se uslovi za zatvaranje privremenih mjerila što je cilj Crne Gore, ali i Evropske unije.

Komesar Varhelji je poručio da je Crna Gora najnapredniji kandidat i da je očekivanje svih u Evropskoj uniji da se napravi korak naprijed, čemu je Evropska komisija snažno posvećena.

„Poruka je veoma jasna, vrata Evorpske unije su široko otvorena. Crna Gora je kandidat koji je najviše napredovao, uprkos tome što su propuštene određene prilike posljednjih godina. Sada je prilika da to nadoknadimo. Stav Evropske komisije je jasan, ukoliko ste spremni i ako ostvarujete rezultate, vrijeme je za narednu fazu integracija, zatvaranje poglavlja kako bi postali članica EU“, istakao je Varhelji i dodao:

„Jednom kad prođemo kroz privremena mjerila stvari mogu ići mnogo brže. U tom kontekstu je i osmišljen novi Plan rasta, kao novi mehanizam podrške u pripremi za članstvo.“

Foto: Vlada Crne Gore
Foto: Vlada Crne Gore

Predsjednik Vlade je iskazao spremnost da napravimo dodatne i odlučujuće iskorake prema članstvu u Evropskoj uniji. Politički konsenzus i spremnost za napretkom na putu integracije garantuju da će se sa željenim reformama nastaviti.

Premijer Spajić je istakao i da su čvrsta podrška i ohrabrenja iz Brisela podsticaj da se još snažnije ide ka EU.

On je kazao da je u ovom trenutku cilj pripremiti zakonska rješenja, koja su ključni preduslov za napredak u poglavljima 23 i 24.

„Očekujem da ćemo tokom marta imati jasne pomake kada je u pitanju izrada ključnih zakona i strategija u oblasti pravosuđa. Izrada Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, zaokruživanje seta medijskih zakona, kao i druge preostale aktivnosti koje vode do ispunjenja privremenih mjerila. Crna Gora je ohrabrena pozitivnim momentumom, ovo je prilika koju ne smijemo propustiti“, naglasio je Spajić.

Sagovornici su se saglasili da je Plan rasta velika šansa za integraciju zemalja Zapadnog Balkana u jedinstveno evropsko tržište.

Crna Gora, poručio je premijer, ima ambiciju da se što prije priključi Jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA) što će, kako je ocijenjeno, donijeti značajne benefite građanima i privredi.

Sastanku su prisustvovali ministri: Maida Gorčević, Anđela Jakšić Stojanović, Filip Radulović i Saša Mujović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
28.02.2024-09:00 09:00

Izivljavaju.se nad drzavom CG..Ovaj madjar..i Orban..su najbolji prijatelji putina….Ovu pricu o EU..je zamajavanje oci..lazu gradjane..stim da CG kao drzavu ugroze…sam dolazak Dodika .u PG..govori sve..

EU se zabavila ojadu..sta radi Orban,,u interesu rusije….pa ga podmicuju EUR..da bi dao glas u EU…ako su u pitanju vazne stvari..zakoni itd..

Tara
28.02.2024-09:07 09:07

Ne moze nas ovaj madjar uvesti u EU…stim sto sve zemlje evrope moraju biti saglasne..Kad je DPS vladao..ovaj tip..nas je blokirao..