Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Spajić želi vladu s Demokratama i partijima manjinskih naroda, DPS i URA nepoželjni, otvoren za razgovor sa ZBCG i SNP

Nagašava da su Demokratska Crna Gora i stranke manje brojnih naroda njihovi prioritetni partneri, i da će ući u razgovore sa njima, te da se nada brzom formiranju vlasti

Sa DPS-om i Građanskim pokretom URA nema pregovara, kazao je u emisiji “Okvir” na TVCG nosilac liste Pokreta Evropa sad Milojko Spajić. Istakao je da su neformalni razgovori o sastavu su već pokrenuti i da su otvoreni za razgovore sa Demokratskim frontom (ZBCG).

Spajić je rekao da je PES jako zadovoljan rezultatom izbora, ali ne i izlaznošću, koja je bila prilično manja u odnosu na ranije izbore u Crnoj Gori. Kazao je da su neodgovorni pojedinci iz vlasti svojim “Informer” ponašanjem pomalo ogadili izborne procese, a da su česti zbori umorili javnost i birače.

“Vi znate da smo pozivali na istovremeno održavanje parlamentarnih i predsjedničkih izbora, a oni koji kažu sada da je mala izlaznost bili su protiv te ideje”, rekao je Spajić.

On je naglasio da se nalazimo u dubokoj institucionalnoj krizi kao država, i da imamo možda i  jedinstvenu situaciju u svijetu, da se Vlada od 12. avgusta nalazi u tehničkom mandatu.

“To je tehnička vlada na kvadrat.  Oni ne mogu da donesu nijednu ozbiljnu odluku i cijela država je na taj način talac jednog takvog ponašanja. Stoga moramo da što prije formiramo vladu i skupštinsku većinu u to treba da bude apsolutni prioritet. Očekujem od svih političkih aktera da pokažu najzad ozbiljnost i stave fokus na bolji standard naših građana i napredak na evropskom putu, što su deklarativno obećavali u izbornoj kampanji”, rekao je Spajić.

Lider PES-a rekao je da su ljudi u tom pokretu ušli u politiku zbog ideala i vrijednosti, i žele da na taj način i postupaju.

“Neko ko je zloupotrebljavao državne resurse i državne institucije ne može biti naš partner u Vladi. I to je to”, rekao je Spajić.

On je naglasio da je to stav za koji vjeruje da je stav cjelokupne partije.

“Imali smo neke konsultacije sa svim 81 kandidatom na izbornoj listi, i mislim da je to stav svih”, rekao je Spajić.

Navodi da je njima apsolutni prioritet implementacija programa Evropa sad dva, i sve stvari o kojima su pričali o kampanji, a da Crna Gora što prije uđe u EU. Spajić kaže da su bili jasni o partnerima sa kojima može a sa kojima ne može da se razgovara.

On je komentarisao i mogućnost saradnje sa listom “Za budućnost Crne Gore” (ZBCG).

“Imali ste optužbe dva dana prije izbora da sam ja najveći kriminalac, da se PES finansira od raznih opskurnih likova i kriminalaca, i ako iznesete jednu tako tešku optužbu vi možete da kažete da nećemo ulaziti u vlast s tim ljudima, ili ćete poslije izbora da uputite jedno izvinjenje, gdje ćete reći ‘mi smo se preračunali, nijesmo bili dobro informisani’, i tako dalje. Taj odgovor važi za sve koji su se ponašali na taj način. Što se tiče ZBCG, otvoreni smo za razgovore i sa njima. Naravno, osim učešća u izvršnoj vlasti, tražićemo mjeru kompromisa između ZBCG i manjina, što se tiče i modaliteta učešća u izvršnoj vlasti ali i nekih bitnih stvari, poput izglasavanja vrhovnog državnog tužioca, Sudskog savjeta i rješavanja svih drugih bitnih stvari koje koče naš napredak na putu ka EU i zatvaranje poglavlja 23 i 24”, naveo je Spajić.

On je rekao da poslije izbora ima u kontinuitetu razgovore sa raznim političkim liderima, i da neće biti nikakih zakulisnih radnji.

“Pregovori će biti apsolutno transparentni i držaćemo se prinicipa koje smo nagovijestili u izbornoj kampanji”, rekao je Spajić.

Nagašava da su Demokratska Crna Gora i stranke manje brojnih naroda njihovi prioritetni partneri, i da će ući u razgovore sa njima, te da se nada brzom formiranju vlasti.

On je rekao da neće ucjenjivati bilo koga, i da će predložiti plan i program rada.

“Mislim da su takav plan i program stvarno superiorni, i da zajedničkim snagama sa našim partnerima u izvršnoj vlasti ali i skupštinskoj većini i parlamentu cjelokupno zajedno izguramo sve ove projekte, Evropa sad dva, sve reforme koje nas koče, vrhovni tužilac, Sudski savjet, i druge stvari koje nijesu izglasane dosad i da Crna Gora ubrzano krene ka EU”, kazao je Spajić.

Najavio je da će pojedinačno razgovarati sa svim strankama, pa i Demokratama, bez ucjena. Upitan da li je ucjena što neće razgovarati sa GP URA, on je rekao da nijesu isključili nikoga iz pregovora, već su neki pojedinci, poput Dritana Abazovića i Filipa Adžića, sami sebe isključili iz pregovora zloupotrebom državnih institucija.

“Mi smo se uključili u politiku zbog ideala i vrijednosti i dešavanja posljednjih dana kose se sa našim vrijednostima”, rekao je Spajić.

Osvrćući se na mogućnost saradnje sa DPS-om i mogućnost da DPS podrži manjinsku vladu PES-a i manjina, on je kazao da je jasno rekao da DPS ne vidi kao partnera.

“Mislim da sam bio jasan da neće biti potrebe za bilo kakvom manjinskim podrškom, jer će biti formirana vlada sa stabilnom političkom većinom. Ne bih stoga ulazio šta bi bilo kad bi bilo”, navodi Spajić.

On navodi da je legitimno i da budu opozicija, ako i to treba, jer su kao vanparlamentarna opozicija postigli sjajne rezultate za godinu dana. Imaju predsjednika države, gradonačelnika Podgorice, a vrlo vjerovatno i premijera, naveo je.

“To je veliki uspjeh ali vam govori i o nezadovoljstvu velikog broja građana političkim elitama, što mnogi analitičari često ne pominju”, rekao je Spajić.

Stabilna politička vlada je, kazao je, potrebna da bi zemlja izašla iz jednog ćorsokaka u koji smo, nažalost ušli.

Spajić navodi da je cilj povesti borbu za ozbiljne investitore, jer mi nemamo mnogo američkih, britanskih, danskih ili japanskih investitora.

“Ja apsolutno mislim da nam je potrebna stabilna politička vlada. Ona je trenutno najbitnija činjenica koja treba da se desi iz ovih političkih procesa koji se dešavaju. Dosta nam je nestabilnih vlada. Skupštinska većina i vlada treba da djeluju u saglasaju”, rekao je Spajić.

On je naveo da PES ne mora da preuzme sve zasluge za program Evropa sad dva, već to treba da bude stvar saradnje i dogovora svih aktera.

Najavio je da će razgovarati sa SNP-om, ali i listom “Pravda za sve” ako prođu cenzus nakon ponovljenog glasanja na nekim mjestima. Očekuje, rekao je, ozbiljan odnos u pregovorima.

“Nemam ličnu sujetu i nijesam zlopamtilo, da nekome ko me je kritikovao u prošlosti onda zatvorim u budućnosti. To nije moj odnos, a ni Evrope sad”, kazao je Spajić.

Negirao je da je zlopamtilo u vezi sa GP URA.

“Ako Abazović i Adžić upute javno izvinjenje zbog svojih izjava i kažu da su govorili neistine u kampanji, ja bih mogao sjutra bez problema s njima da razgovaram na ličnom nivou. Principi su principi. Nije to zbog zlopamćenja, u pitanju je zloupotreba državnih institucija u kampanji.  To su radili zbog političkog ćara. To je nešto što ne možemo da podržimo”, kazao je Spajić.

On je rekao da je vrijeme da se ozbiljno zasuču rukavi i da se nova većina bavi ozbiljnih pitanjima.

“Želimo stvarno da sjednemo i ozbiljno da pričamo”, kazao je Spajić.

On je podvukao da sve stranke manje brojnih naroda vidi kao prioritetne partnere.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Botkić
16.06.2023-19:46 19:46

Bješe li to ideologija skroz suprotna – ološu?!

Andrea
16.06.2023-20:00 20:00

Ocekivano od nekog ko je izjavio da ga je zvala crkva srbije da im pomogne jer su “ugrozeni”! Ista crkva ga je instalirala da bude jedan od apostola! Njegova izjava za popa Atanasija da je filozof, a Atanasije je izmedju ostalog govorio “sa muslimanima treba raskrstit a muslimancad pokrstit”, njegova laž u sred skupstine da nema drzavljanstvo srbije, organizovano a tajno zaduzenje, kupovina aviona i gasenje MA, stanovi u beograd, vila u Kotor…a nosi ime po djedu koji je bio cetnik! Malo śutra sa ovim prevarantom klerofasistickim u Evropu!

Neko tamo
16.06.2023-20:10 20:10

E dokaz da je ovaj prevarant i njegov pes cisti picoustijev projekat koi treba da ugasi crnu goru da nam cetnici ugase drzavevo moze sa dfonm ne sa DPSom a suverenisti vecinom glasali za ovaj projekat

Ali kad tad ce ovaj prevarant i njjegova druzina odgovarati

Neko tamo
16.06.2023-21:19 21:19

@andrea @Botkic
Upravo to sve ste rekli
Al on je poslat iz srbije da se osnuje ovakav projekst koji ttreba da ugasi drzavu
Nazalost sad je kasno suverenisti su se upecali

Jer ovo nije pes pss pokret srbija sad

Damjanović
16.06.2023-21:33 21:33

Demokrate su najveći Licimjeri i klasična stranka crkve Srbije, bijednici koji nikad ne kazu niti imaju svoj stav!

dpero
16.06.2023-23:32 23:32

Za ovo je glasao primitivni i glupi “narod” na koji se oni pozivaju i zaddruga srbijanska sa cetnicima ce da vodi drzuavu!!

Merlin
17.06.2023-07:41 07:41
Reply to  dpero

Nema većih buzdovana i primitivaca od takvih kao što si ti…Zadruga ti je problem što si nesrećan u svom malom životu ?