Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

SPAJIĆ LAŽE, NATO: Fond za inovacije otvoren je za sve članice, jedini uslov ulaganje

NATO Fond za inovacije otvoren je za sve zemlje članice NATO-a. Za sada, 21 saveznik doprinosi uspostavljanju ove multinacionalne inicijative

NATO Fond za inovacije otvoren je za sve zemlje članice, a uslov za pridruženje je da saveznici moraju uložiti u Fond. To su za Pobjedu kazali iz NATO, povodom informacije koju je nedavno objelodanio ministar finansija Milojko Spajić. Spajić je, naime, kazao da je Crna Gora jedina sa Balkana kojoj je omogućeno da pristupi Fondu za inovacije NATO-a.

– Biće to veliki iskorak za Crnu Goru, a činjenica je da nijedna druga država sa Balkana nije uspjela da ispuni uslove za pristup – kazao je nedavno Spajić.

Međutim, iz NATO su pojasnili da je jedini uslov za pristupanje Fondu ulaganje.

– NATO Fond za inovacije otvoren je za sve zemlje članice NATO-a. Za sada, 21 saveznik doprinosi uspostavljanju ove multinacionalne inicijative, uključujući Crnu Goru, Belgiju, Češku, Dansku, Estoniju, Njemačku, Grčku, Mađarsku, Italiju, Letoniju, Litvaniju, Luksemburg, Holandiju, Norvešku, Poljsku, Portugal, Rumuniju, Slovačku, Sloveniju, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo – kazali su iz NATO.

Da bi se pridružili Fondu, saveznici učesnici moraju uložiti u Fond, dodaju iz Alijanse.

– Očekujemo da će ukupan iznos ovog fonda biti oko milijardu eura, za više od 15 godina. Relevantni mehanizmi podjele troškova, koji se odnose na upravljanje Fondom, su u fazi finalizacije. Ovaj multinacionalni fond će pomoći NATO-u da zadrži svoju tehnološku prednost omogućavajući ulaganje u tehnologije dvostruke namjene potencijalne primjene u oblasti odbrane i bezbjednosti. Takođe će olakšati bližu i pouzdanu saradnju sa inovatorima duboke tehnologije, koji inače ne bi mogli da uspješno razviju inovativna rješenja koja su najpotrebnija za zaštitu Alijanse. Zajedno sa NATO-ovim akceleratorom za odbrambene inovacije za sjeverni Atlantik – ili DIANA-om – Inovacioni fond će podržati razvoj zaštićene transatlantske inovacione zajednice – dodaju iz NATO.

Učešće Crne Gore u osnivanju NATO Fonda za inovacije ozvaničeno je u decembru 2021. godine potpisivanjem Deklaracije o namjerama od strane ministra odbrane.

Na pitanje koliki je bio crnogorski doprinos Fondu, iz NATO su kazali da je Crna Gora potpisala Deklaraciju o namjerama, ali da još uvijek nije dala doprinos u Fond.

– Do sada nijedan saveznik u NATO nije dao doprinose u Fond. U toku je rad na uspostavljanju ove važne multilateralne inicijative – zaključio je Pobjedin sagovornik iz NATO.

Na spornu izjavu Spajića ukazali su iz DFC-a, mavodeći da je ministar iznio dezinformacije govoreći o NATO Fondu za inovacije.

– Svakoj NATO članici je omogućen pristup i ovo nije ekskluzivitet Crne Gore. Nije potrebno ispuniti uslove, osim što će svaka zemlja koja podrži Fond biti u obavezi da izvoji od tri do pet miliona eura godišnje. Rumunija (zemlja Balkana) je jedna od 17 inicijalnih potpisnica, među kojima su Ujedinjeno Kraljevstvo, Holandija, Italija i Njemačka, ali ne i SAD i druge zemlje koje još uvijek izrađuju ,,cost-benefit“ analize, navode iz DFC-a.

I doskorašnji zvanični vojni predstavnik Crne Gore pri NATO i EU u Briselu Dragan Samardžić demantovao je Spajića. Samardžić je na Tviteru naveo da iz regiona niko na samom početku nije pristupio Fondu, jer su, kako je rekao, zaključili da je bolje sačekati i procijeniti isplativost članstva za male zemlje.

– Fond, pored benefita, nosi i ne male finansijske obaveze – tvrdi Samardžić i poručuje ministru Spajiću: ,,Pročitajte još jednom materijal o Fondu, ali ovaj put pažljivo“.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Cicamica
06.02.2022-08:32 08:32

Kumim vas bogom nemojte  IH vise zvat i pisat SPAJIC-MILATOVIC ( -BITCOIN-ETHER-) Svjetski lopovi i lazovi gori ste vi i sto nam pisete o njima ka da mi ne znamo ko su i sto su  i ko ih je doveo – doveli ih BECIC I KRIVOKAPIC da operisu CRNU GORU i povecavaju zajednicki  SVOJU KRIPTO VALUTU -BITCOIN—LJUDI TO SVAKA BUDALA ZNA STA JE OVA ELITA IZ  DEMOKRATE RADILA ZAJEDNO SA KRIVOKAPIC !