Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Somalajnen: Izbori dobro vođeni, održani u pozadini duge institucionalne i ustavne krize

Izbori su, kako je rekla predstavljajući izvještaj sa zapažanjima vezana za izborni proces u Crnoj Gori, dobro vođeni i pravni okvir pruža osnovu za održavanje demokratskih izbora, uprkos brojnim prazninama i nedosljednostima

Prijevremeni parlamentarni izbori od 11. juna bili su konkurentni i dobro sprovedeni uprkos tome što su se odvijali u uslovima dugotrajne institucionalne i ustavne krize – kazala je šefica misije Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) pri Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) Nina Somalajnen.

Izbori su, kako je rekla predstavljajući izvještaj sa zapažanjima vezana za izborni proces u Crnoj Gori, dobro vođeni i pravni okvir pruža osnovu za održavanje demokratskih izbora, uprkos brojnim prazninama i nedosljednostima.

– Gledajući unaprijed, postoji jasna potreba za izbornom reformom kako bi se zatvorile preostale praznine i nejasnoće i ojačao sistem za buduće izbore – naglasila je Somalajnen.

Dodaje da su “izbori održani u pozadini duge institucionalne i ustavne krize”.

– Pravna i politička nesigurnost u vezi sa datumom izbora doprinijela je skromnom početku kampanje, koja se pojačala tek dvije sedmice prije dana glasanja. Tokom kampanje, neki kandidati su pribjegli populističkoj retorici i retorici koja izaziva podjele, često na nacionalnoj i vjerskoj osnovi – rekla je Somalajnen.

Medijska scena je, dodaje, slobodna i raznovrsna, ali postoji polarizacija po političkoj liniji.

Lopatka

Šef misije Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope Rajnhald Lopatka istakao je da su žene i dalje nedovoljno zastupljene u političkom životu, uglavnom zato što stranke ne uspijevaju da promovišu svoje učešće iznad zakonskog minimuma.

– Rodni stereotipi su široko rasprostranjeni, a posmatrači su takođe primijetili zabrinutost da nasilje nad ženama odvraća mnoge od uključivanja u politički život i kandidovanja, pri čemu onlajn napadi predstavljaju posebno akutan problem. Kultura rodne ravnopravnosti je i dalje niska, a nasilje nad ženama koje ulaze u politiku nije neuobičajeno – posebno na društvenim medijima – istakao je Lopatka.

Nikos Papandreu

Šef posmatračke misije Evropskog parlamenta Nikos Papandreu rekao je da je jasno da većina građana želi pristupiti EU, tako da bez obzira na ishod izbora, nada se da će politički lideri to imati na umu, odnosno da je ovo “kraj jednog ciklusa i početak drugog”.

– Vjerujemo da je to ono što se želi ovo u demokratiji. Zato smo tu, da podržimo ovaj proces. Naravno da očekujemo neke pokrete u zatvaranju poglavlja 23 i 24, kao i reformu izbornog zakonodavstva tako da nemamo zastoje koji su trajali dvije godine. Otvorena je mogućnost – ruski rat protiv Ukrajine ubrzao je očekivanja za ulazak u EU – naveo je Papandreu i dodao da se to sprovodi podrškom i solidaršnošću EU za Zapadni Balkan.

Nada se da će se povećati politički prostor u kom partije neće biti prepreka za rast.

Papandreu smatra da ne postoji zemlja u kojoj su svi mediji neutralni, ali dodaje da su neki mediji u Crnoj Gori bili pod

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve