Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Šole: Novo rukovodstvo Crne Gore da se fokusira na borbu protiv korupcije

Šole je istakao kako se nada da će ishod nedavnih predsjedničkih izbora pomoći da se prevaziđu razlike u Crnoj Gori

Savjetnik u Stejt Departmentu Derek Šole ocijenio je da su predsednički izbori u Crnoj Gori pokazali da su građani zemlje spremni da prevaziđu razlike, te unaprijede izglede za članstvo u Evropskoj uniji i obezbijede bolju budućnost.

On je pozvao novo crnogorsko rukovodstvo da se fokusira na reforme, posebno one koje se odnose na jačanje vladavine prava i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

On je izrazio nadu da će se pobjedom Jakova Milatovića na predsjedničkim izboriima, očuvati evropska orijentacija Crne Gore.

“U junu se održavaju parlamentarni izbori na kojima će biti izabrana nova vlada. Primjenjuju se sankcije protiv Rusije od 2014, od njene početne invazije na Ukrajinu, i Milatović je obećao da će to nastaviti i ići u korak sa ostalim EU sankcijama”, rekao je Šole.

Podsjetio je da je Crna Gora domaćin NATO vježbi, samim tim i dobar partner, te napomenuo da su novi predsjednik i pokret koji vodi generacijska promena u Crnoj Gori.

“I to je pozitivno. Smatramo da je važno da ostanemo angažovani”, rekao je Derek Šole.

Za američkog izaslanika za region, Gabriela Eskobara, Crna Gora predstavlja “svijetlu tačku” u regionu gdje se, prema njemu, vidi obnovljeni zamah da se ostvari evropska budućnost zemlje.

On je podsjetio da su predsednički izbori održani bez problema, da je uspostavljen kvorum u Ustavnom sudu te da se očekuje od crnogorskih lidera da popune preostalo upražnjeno mesto u Ustavnom sudu i imenuju ostale ključne sudske pozicije.

“Nadamo se da će 11. juna biti održani slobodni i fer parlamentarni izbori i da će novoizabrani lideri poslušati poziv građana i brzo sprovesti reforme neophodne za napredak u EU integraciji Crne Gore”, izjavio je Gabriel Eskobar.

Potvrdio je da putuje u Crnu Goru da učestvuje na ceremoniji primopredaje funkcije predsjednika.

Kako je istakao senator Džim Riš, važno je naglasiti pitanje energetske bezbjednosti u regionu, posebno ukoliko se zna da postoji istorijska zavisnost od Rusije. On je rekao kako Bajdenova adminisracija koristi sankcije u BiH, posebno kada je u pitanju borba protiv korupcije.

“Gdje korupcija postoji, SAD rade na tome da spriječe korupciju dok Rusija i Kina koriste korupciju za prošire svoje interese”, rekao je Riš.

Senator Bob Menedez rekao je da Srbija može da se oslobodi Putinove taktike da energetske resure koristi kao oružje, te da treba pomoći regionu da se oslobodi ruskog uticaja.

Šole je rekao da korupcija predstavlja jedan od ključnih problema širom regiona, a na pitanje o nedavnom članku u “Njujork Tajmsu” o vezama srpske vlasti i huligansko-kriminalnih grupa on je rekao da misli kako se radi o navodima koji imaju osnovu, ali da detalje tek treba provjeriti.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve