Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Šoć: Krivokapićeva nezgrapna akcija šteti episkopu Joanikiju

To je veliki politički faul premijera i smatram da je svojim postupcima odmogao episkopu Joanikiju, rekao je Šoć

Član Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko – primorske, advokat Dragan Šoć, kaže da je odlazak crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića u Patrijaršiju, na razgovore sa patrijarhom srpskim Porfirijem nepotrebna i nezgrapna politička akcija, koja samo šteti episkopu Joanikiju.

Šoć je za portal Dana istakao da je Krivokapićev nastup u Patrijaršiji nije bio pametan i da nije jasno šta je crnogorski premijer htio da postigne.

Srpska pravoslavna crkva, kasno sinoć je saopštila da je Temeljni ugovor sa državom Crnom Gorom usaglašen i da se očekivalo da Krivokapić dođe juče u Beograd i potpiše ga. Krivokapić se pojavio u Patrijaršiji i patrijarhu Porfiriju iznio “do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti”, insistirajući da to bude 30. oktobra, na dan smrti mitropolita Amfilohija.

Krivokapić je prenio patrijarhu i poruku vjernog naroda Crne Gore koji smatra da episkop Joanikije treba da bude imenovan za mitropolita crnogorsko – primorskog.

Šoć se pita ko je dao ovlašćenja Krivokapiću da prenosi poruku vjernog naroda Crne Gore patrijarhu, naglašavajući da je on premijer svih građana Crne Gore.

“Tu poruku treba da prenese sveštenstvo iz Crne Gore, i siguran sam da i patrijarh i Sveti arihijerejski sabor znaju kakav je odnos vjernika u Crnoj Gori prema episkopu Joanikiju. To je veliki politički faul premijera i smatram da je svojim postupcima odmogao episkopu Joanikiju. Sada se otvara prostor i za one koji su kritički nastrojeni i koji mogu reći da je episkop Joanikije pozvao Krivokapića da mu pomogne. Ja sam spreman da dam obje ruke da to nije tako”, kaže Šoć.

On ističe da će Krivokapićevu posjetu neki tumačiti i kao politički pritisak crnogorske Vlade na crkvu.

“Nije mi jasno zašto je to uradio. To je nezgrapna i nepotrebna politička akcija. Šta će se dalje događati ne mogu da predvidim”, kaže Šoć.

Sabor SPC počeo je 24. maja Svetom arhijerejskom liturgijom, a dan kasnije je započet radni deo, odnosno zasjedanje.

U pitanju je prvi Sabor SPC od kad je Porfirije postao poglavar SPC, a očekuje se da na njemu bude rešeno pitanje ko će ubuduće biti na mestu mitropolita crnogorsko – primorskog.

IzvorDan

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve