Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

SNP-DEMOS: Ugovor o radu za stalne sezonske poslove na neodređeno vrijeme

Crna Gora vapi za sezonskim radnicima, a taj hronični problem posebno je aktuelan uoči ljetnje turističke sezone, saopštila je kandidatkinja za poslanicu SNP-Demos-Za Ljiljana Lutovac

Crna Gora vapi za sezonskim radnicima, a taj hronični problem posebno je aktuelan uoči ljetnje turističke sezone, saopštila je kandidatkinja za poslanicu SNP-Demos-Za Ljiljana Lutovac.

“Svjesni činjenice da nedostatak radne snage predstavlja gorući problem, SNP insistira na izmjenama i dopunama Zakona o radu u dijelu koji se odnosi na djelatnosti sezonskog karaktera, na način što predlažemo da se Ugovor za stalne sezonske poslove može sklopiti i na neodređeno vrijeme”, istakla je ona.

Prema njenim riječima, smatraju da je ova zakonska izmjena u funkciji dodatne motivacije domaće radne snage da ljeto provede na crnogorskoj obali, jer smo svjedoci da trenutno ili nisu dovoljno zainteresovani za tu opciju ili traže posao u nekim drugim turističkim destinacijama.

“Uvođenje kategorije stalni sezonski radnik ublažio bi problem nedostatka kadrova, jer bi se nezaposlene osobe motivisale da se prekvalifikuju i imaju sigurno stalno sezonsko zaposlenje i primanja tokom cijele godine u skladu sa pozitivnim iskustvima zemalja Evropske unije”, navodi ona.

Dodaje da je upravo Hrvatska od 1. januara ove godine uvela ovakvo zakonsko rješenje, jer, slično Crnoj Gori, godinama kuburi sa nedostatkom sezonske radne snage.

“Podsjećamo, godišnje legalni radni odnos u Crnoj Gori zasnuje oko 20 hiljada stranih državljana, većinom tokom turističke sezone. To je oko deset odsto od ukupnog broja zaposlenih u Crnoj Gori. Zato samo stvaranjem povoljnijeg poslovnog ambijenta i poboljšanjem kvaliteta uslova rada možemo stimulisati domaću radnu snagu da se aktivnije uključi na tržište rada, što donosi višestruku korist za sve u Crnoj Gori. Za nova radna mjesta, ZA TEBE i za Crnu Goru”, zaključila je Lutovac.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
03.06.2023-18:01 18:01

Kad nešto kažu Lekić i Joković to ti je završeno…