Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

SNP: CG da usvoji novu metodologiju pregovaranja

"Takođe, novo je i da pregovori mogu biti potpuno obustavljeni ukoliko država načini veliki korak nazad u reformama”, navodi se u saopštenju

Dok većina država kandidata izražava simpatije prema novoj metodologiji, vjerujući da će ona uvesti novi kvalitet u sam proces koji je poslednjih godina odisao zamorom, crnogorski zvaničnici, kako kažu iz SNP-a, i dalje vrlo šturo govore o njoj.

SNP

“Naime, nova metodologija pristupanja podrazumijeva niz novina, među kojima i objedinjavanje više pregovaračkih poglavlja u tzv. klastere, kako bi se politički fokus država kandidata usmjerio na najvažnije sektore, ali i sankcije u slučaju nesprovođenja reformi i ispunjavanja uslova. Takođe, novo je i da pregovori mogu biti potpuno obustavljeni ukoliko država načini veliki korak nazad u reformama”, navodi se u saopštenju.

Iz SNP-a kažu da je upravo to ono čega se plaši crnogorska vlast.

“Svjesni da nemaju mjerljive rezultate u poglavljima 23 i 24, da pregovori traju skoro osam godina, te da je prošla cijela godina, a da poslednje poglavlje (Konkurencija) nije otvoreno, vlastodršci se drže stare metodologije i ne bi ništa mijenjali kako ne bi poljuljali sopstvene pozicije”, navodi se u saopštenju.

Sigurno je, kako kažu iz SNP-a, da će Albanija i Sjeverna Makedonija pregovarati po novoj metodologiji.

“Čak je i Srbija, koja kao i naša zemlja ima mogućnost da bira između starog i novog modela, izrazila pozitivne ocjene o novousvojenom načinu ispunjavanja obaveza prema EU.I evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji izjavio je da postoji više razloga za prelaz Srbije i Crne Gore na novu metodologiju”, saopšteno je iz SNP-a I dodaje:

“SNP CG, kao partija koja se od početka zalaže za evropske integracije, vjeruje da je došlo vrijeme da Crna Gora odlučnije krene u proces pristupanja kako bi u što kraćem roku obezbijedila članstvo u klubu najuspješnijih država i ispunila očekivanja građana. “

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve