Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Smailović: Ne smije se izgubiti fokus sa politike proširenja EU

Na dnevnom redu, kako je saopšteno iz BS, dvodnevnog zasijedanja bile su debate o prioritetima i rezultatima češkog predsjedavanja Savjetom EU, budućnosti EU, strateškoj autonomiji EU, Ukrajini i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva. Parlamentarci su razgovarali o značaju očuvanja demokratskih vrijednosti Evropske unije i zajedničkoj vanjskoj i bezbjednosnoj politici

Ne smije se izgubiti fokus sa politike proširenja EU, jer je Zapadni Balkan neodvojivi dio Evrope, kazao je  poslanik Bošnjačke stranke (BS) i član Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore Amer Smailović na plenarnom zasijedanju konferencije odbora za evropske poslove parlamenata zemalja članica EU (COSAC), koje je organizovano u Pragu od 13-15. novembra.

Na dnevnom redu, kako je saopšteno iz BS, dvodnevnog zasijedanja bile su debate o prioritetima i rezultatima češkog predsjedavanja Savjetom EU, budućnosti EU, strateškoj autonomiji EU, Ukrajini i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva. Parlamentarci su razgovarali o značaju očuvanja demokratskih vrijednosti Evropske unije i zajedničkoj vanjskoj i bezbjednosnoj politici.

“Ne smije se izgubiti fokus sa politike proširenja EU, jer je Zapadni Balkan neodvojivi dio Evrope. Ohrabruje činjenica da se politika proširenja našla visoko na agendi češkog predsjedavanja Savjetom EU, u trenucima kada svjedočimo krizama u Evropi, ali i odgovoru na postojeće izazove u odbrani evropskih vrijednosti. Za Crnu Goru je to posebno važno u cilju prevazilaženja duboke političke i institucionalne krize”, istakao je Smailović u okviru prve sesije Češko predsjedavanje Savjetom EU.

U okviru sesije posvećenoj Evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva parlamentarci su, kako se navodi u saopštenju, iskazali potpunu i nedvosmislenu predanost podršci procesu integracije Zapadnog Balkana u EU, navodeći da bez jasne politike proširenja nema budućnosti Evropske unije, ali su i pozivali na dinamičniji pristupni proces temeljen na zaslugama, koje će se ogledati kroz rezultate postignute na poljima vladavine prava, usklađivanja sa pravnom tekovinom EU i dobrosusjedskim odnosima.

“Proširenje EU trebalo bi da predstavlja stub učvršćivanja demokratije, sigurnosti, reformi i stabilnosti, ali da bi taj proces bio uspješan, politika proširenja mora da bude na samom vrhu agende EU”, kazao je Smailović.

Smailović je istakao važnost odlučnijeg i bržeg djelovanja država članica EU kada su države Zapadnog Balkana u pitanju, te da trebaju shvatiti da region doprinosi većoj stabilnosti EU kada je unutar Unije.

“Nažalost, agresija Rusije na Ukrajinu je pokazala da je neophodno ozbiljnije shvatiti geopolitički i geostrateški značaj Zapadnog Balkana. Događaji iz ne tako davne prošlosti na području Zapadnog Balkana trebalo bi da budu lekcija za budućnost i opomena kako se ne bi ponavljale iste greške”, dodao je on.

Plenarno zasijedanje COSAC-a je, kako napominju iz BS, organizovano kao dio parlamentarne dimenzije češkog predsjedavanja Savjetom EU, a domaćini zasijedanja bili su odbori za evropske poslove Poslaničkog doma i Senata Parlamenta Češke.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve