Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

Skupština Crne Gore najtransparentniji zakonodavni dom u regionu

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić i programska direktorica Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Milica Kovačević predstavili su danas rezultate istraživanja o stepenu otvorenosti parlamenata u region, te istakli da je Skupština Crne Gore najtransparentniji zakonodavni dom u regionu.

Bečić je zahvalio predstavnicima Centra za demokratsku tranziciju na otvorenom, prijateljskom i partnerskom odnosu koji je, kako je naglasio, u funkciji jačanja kontrolne i nadzorne funkcije parlamenta, ali i jačanja institucija u Crnoj Gori, što predstavlja zajednički cilj.

“Nakon što je Rezolucijom Evropskog parlamenta prije nekoliko dana snažno pozdravljeno jačanje transparentnosti i otvorenosti Skupštine u prethodnih devet mjeseci, sada smo dobili dodatnu potvrdu onoga što je u njoj sadržano, od naših uvaženih partera iz Centra za demokratsku tranziciju, koji su sproveli istraživanje u saradnji sa regionalnim i međunarodnim partnerima. Istraživanje je zaista potvrdilo da smo u prethodnih nekoliko mjeseci realizovali čitav niz projekata koji su značajno podigli otvorenost našeg parlamenta, a time i njegovu kontrolnu i nadzornu funkciju. Čini mi se zaista da sada po svemu onome što imamo, onome što čujem i od domaće i međunarodne javnosti, ali i samih građana, parlament u Crnoj Gori postaje istinski hram demokratije”, kazao je Bečić.

Istakao je da su nizom realizovanih projekata, za veoma kratko vrijeme, postignuti jasni, konkretni i vidljivi rezultati.

“Prvi put u istoriji crnogorskog parlamenta imate direktne prenose skupštinskih radnih tijela, odnosno odbora, to je sa jedne strane omogućilo po prvi put građanima da se upoznaju sa njihovim radom i prate rad poslanika, ali sa druge strane podiglo je nivo odgovornosti, posvećenosti i aktivizma samih poslanika koji su članovi tih odbora. Sa treće strane omogućilo je i predstavnicima medija i nevladinog sektora da sjednice odbora prate iz svojih kancelarija”, objasnio je Bečić.

On je naglasio da je istorijsko dostignuće ovog saziva crnogorskog parlamenta otvaranje parlamentarnog kanala, te istakao da će se u narednom periodu u saradnji sa javnim servisom raditi na dodatnom osavremenjavanju i obogaćivanju programskog sadržaja, kao i njegovom prilagođavanju najmlađim članovima društva.

Predsjednik Skupštine je podsjetio da je pored dva pomenuta projekta počela sa radom i nova internet prezentacija, kako je kazao, daleko modernija i otvorenija nego prethodna, koja omogućava pretragu relevantnih podataka u otvorenom formatu.

Takođe, Bečič je dodao da je institucionalizacijom predstavki riješen višedecenijski problem, te da su na taj način građani ispoštovani i sa njima ostvarena komunikacija.

“Pri kraju smo procesa digitalizacije zakonodavnog procesa. To je jedan veoma zahtjevan projekat u koji smo ušli čim sam izabran za predsjednika Skupštine. Mislim da veoma brzo dolazimo do uspješnog finala i tog procesa, kao i da će ovaj saziv parlamenta, već praktično na isteku prve godine mandata, imati novu komponentu, a to znači u potpunosti digitalizovan zakonodavni proces”, saopštio je Bečić.

Najavio je projekat otvaranja regionalnih skupštinskih kancelarija, saglasno preporukama Centra za demokratsku tranziciju.

Predstavljajući istraživanje Centra za demokratsku tranziciju, Kovačević je istakla da su ove godine po prvi put u istraživanje uključene Hrvatska i Slovenija i kazala da je „Skupština Crne Gore na prvom mjestu po otvorenosti zakonodavne vlasti od analiziranih zemalja sa područja bivše Jugoslavije”.

Kako navodi, Skupština Crne Gore ispunjava 77.89% postavljenih kriterijuma otvorenosti, Državni zbor Slovenije 72.31%, Skupština Sjeverne Makedonije 68.15%, Hrvatski sabor 61.15%, Narodna Skupština Srbije 57.72%, a Parlamentarna Skupština BiH 53.64% (Dom naroda 52.43%, Predstavnički dom 54.84%)“.

Ona je navela da su u ovom sazivu parlamenta ostvareni značajni pomaci, kao i da je ispunjen veliki broj predloga koje je CDT godinama zagovarao.

„Cilj naših aktivnosti nije samo da utvrdimo stanje u ovoj oblasti već i da damo preporuke za unapređenje transparentnosti i otvorenosti. Zahvalni smo Skupštini na tom naporu i otvorenosti da se prihvate naše sugestije, i to je važan pokazatelj otvorenosti parlamenta prema inicijativama nevladinog sektora.“, kazala je Kovačević.

Prema njenim riječima, Skupština Crne Gore je za kratko vrijeme na respektabilan način obnovila i razvila politike otvorenosti „korišćenjem starih i kreiranjem novih praksi za povećanje transparentnosti i komunikaciju sa građanima“.

Kovačević je pozdravila brojne realizovane projekte Skupštine u prethodnom periodu, sa akcentom na izradu nove internet stranice, pri čemu je veliki broj podataka po prvi put dostupan u otvorenom formatu, unapređivanje transparentnosti procesa odlučivanja kroz omogućavanje direktnog prenosa sjednica odbora, naglasivši da je pred Skupštinom još puno zadataka u cilju dostizanju visokih standarda otvorenosti.

Podsjetivši da je otvorenost vlasti jedan od osnovnih postulata dobrog upravljanja i ključna karakteristika demokratskih društava, Kovačević je zaključila da je „povjerenje javnosti u rad parlamenta određeno upravo stepenom njegove transparentnosti, pristupačnosti, integriteta i učinkovitosti“ i izrazila očekivanje da će Skupština Crne Gore ostati otvorena za sugestije civilnog sektora.

“Otvorenost parlamenata je mjerena u periodu od januara do sredine aprila ove godine, na osnovu više od stotinu indikatora. Podaci su prikupljani i analizirani na osnovu pretraživanja internet stranica parlamenata, pravnih propisa i drugih dokumenata, upitnika koji su predstavnici CDT-a uputili parlamentima i drugiim izvorima informisanja. Centar za demokratsku tranziciju u saradnji sa nevladinim organizacijama iz regiona, uz podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju, godinama unazad razvija Regionalni indeks otvorenosti”, zaključuju iz Skupštine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve