Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Konjević: Lični podaci građana zaštićeni, bez dileme – jedan dio podataka izgubljen; Abazović: Napadi nijesu bezazleni

Abazović je odgovarajući na pa pitanje da li je tačno da su ispostavljeni finansijski zahtjevi za zarobljene podatke rekao da ne bi to sada iznosio jer nema jasnih podataka, i da je sve što je objavljeno u domenu spekulacija

Sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost koju je sazvao predsjednik Vlade u tehničkom madnatu Dritan Abazović povodom aktuelnih sajber napada na Vladinu informatičku strikturu održana je večeras.

Abazović: Tražićemo ekspertsku pomoć

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović saopštio je večeras da su sajber napadi usmjereni na crnogorske institucije, te da uopšte nisu bezazleni. On je nakon večerašnje sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost  najavio da će biti formiran operativni tim koji će biti angažovan 24 sata, kao i da će tražiti i ekspertsku pomoć od međunarodnih partnera.

“Napadi su počeli kasno uveče u petak, i od tada traju permanentno. Pozvaćemo i ljude iz privrede i akademske zajednice da pomognu u stvaranju zaštite. Tražićemo i međunarodnu pomoć za povratak podataka i prevenciju budućih napada”, kazao je on.

Abazović je svim institucijama poručio da povećaju sajber bezbjednost, dodajući da će učiniti sve da dio vitalnog sistema (Uprava policije, Agencija za nacionalnu bezbjednost…) da se što prije vrati u mrežu.

“Otežan je rad državnog aparata ali da ne treba dizati paniku, te da se to dešava i u drugim državama. Očekujem da naredne sedmice dobijemo informacije o nanijetoj šteti”, naglasio je on.

Abazović je odgovarajući na pa pitanje da li je tačno da su ispostavljeni finansijski zahtjevi za zarobljene podatke rekao da ne bi to sada iznosio jer nema jasnih podataka, i da je sve što je objavljeno u domenu spekulacija.

“Ne možemo da potvrdimo da li iza ovog stoji pojedinac, država…u drugim državama je uz ovakve zahtjeve stizao odštetni zahtjev ali u ovom slučaju je drugačije. Nekoliko institucija je napadnuto, između ostalih i Ministarstvo finansija koje je bekapovalo određene podatke”, kazao je Abazović.

Dodao je da neko želi da iskoristi političku situaciju za dodatnu destabilizaciju i da će “vrijeme pokazati ko stoji iza toga.”

Kazao je da je ovakva situacija bila i prije nego je formirana ova vlast i poručio da je potrebno formirati Agenciju za sajber bezbjednost.

Konjević: Visoko sofisticirani napadi koji nijesu dio pojedinca

Ministar odbrane Raško Konjević govoreći o sajber napadima na informacioni sistem državne uprave kazao je u Dnevniku 2 na TVCG da je riječ o napadu najvećeg obima do sada, i potvrdio tvrdnje ANB-a da iza istog stoji Rusija. Podaci građana nijesu ugroženi, ali kako kaže, jedan dio vladinih podataka neminovno će biti izgubljen.

Riječ je, kako kaže, o visoko sofisticiranim napadima koji nisu dio pojedinca.

“Iza ovog napada iz dosadašnjih iskustava ljudi iz struke stoje određeni državni resursi koje neko ima na raspolaganju. Ko bi mogao da ima neku vrstu političkog interesa da nanese ovu vrstu štete Crnoj Gori. Držim da postoji dovoljno sumnje da je istina da je Rusija iza napada”, kazao je Konjević i podsjetio da je Rusija Crnu Goru zbog odluka koje je donosila u prethodnom periodu definisala kao neprijateljsku državu.

“Sa te strane postoji vrsta političke pozadine”, kazao je Konjević.

On je kazao da je formiran Operativni tim koji će pratiti situaciju i izdavati preporuke, naloge i sugestije.

“Operativni tim će donijeti odluku da jedan dio korporativnog znanja koje imamo u Crnoj Gori angažujemo, i da pokušamo da minimiziramo štetu koje će neminovno biti. Ovakvi napadi će se nastavljati i u CG i u drugim zemljama”, kazao je Konjević.

Dodaje da su lični podaci građana su zaštićeni.

“Ali sigurno je da će jedan dio podataka biti izgubljen.Rad operativnog tima i stručna pomoć od partnerskih služni će biti usmjeren na vraćanje dijela podataka”, kazao je Konjević.

Dodaje da je ovo napad najvećeg obima ali nije jedini sa kojim se CG do sada suočavala.

Kaže da je na sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost načelno dogovoreno da se djeluje u nekoliko pravaca.

“Da Crna Gora sarađuje sa partnerima i da aktivira taj vid pomoći.Pomoć partnera ogleda se u znanju i u alatima koje imaju”, kazao je Konjević.

Sjednica Vijeća

Sjednici, pored Abazovića prisustvovali su članovi Vijeća: potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević, ministar pravde Marko Kovač, ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, ministar finansija Aleksandar Damjanović, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Savo Kentera.

Sjednici Vijeća po pozivu prisustvuju i ministar javne uprave Maraš Dukaj, šef Biroa za računarske mreže i serverske sisteme u Službi za informaciono komunikacione tehnologije,  informacionu bezbjednost i sisteme tehničkog nadzora MUP-a Zvonko Bulatović i viši inspektor I klase, rukovodilac Jedinice za suzbijanje krivicnih djela visoko tehnoloskog kriminala u Sektoru za borbu protiv kriminala UP  Jakša Backović i načelnik Direkcije za Informaciono-komunikacione sisteme u Ministarstvu odbrane Luka Simonović.

Crna Gora je od kasno sinoć ponovo bila izložena novoj seriji organizovanih sajber napada na Vladinu informatičku infrastrukturu, saopštio je jutros ministar javne uprave u Vladi u tehničkom mandatu Maraš Dukaj.

Prema njegovim riječima, primarna meta je bila struktura državnih organa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
27.08.2022-07:29 07:29

Čudi me da śednici nije prisustvova podpredśednik i ministar poleprivrede Joković jer je on visokoobrazovani kadar iz ove oblasti….

COL
27.08.2022-07:29 07:29

Čudi me da śednici nije prisustvova podpredśednik i ministar poleprivrede Joković jer je on visokoobrazovani kadar iz ove oblasti….