Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

Umjetnici predali zahtjeve Vladi: Pitaju zašto stranke uzimaju taj resor kad nemaju kadrove

Glumica Jelena Simić je pročitala Proglas inicijative, u kome se između ostalog kaže da su tu da otvore put i mlađim kolegama da ih niko ne pita gdje su bili 30 godina.

Radnici u kulturi okupili su se ispred galerije Centar u znak pobune protiv imenovanja Tamare Vujović za ministarku kulture i medija, partitokratije u kulturi i opšteg stanja u ovoj oblasti.

Pod sloganom „Kultura nije plijen“ djelatnici iz sektora kulture okupljaju se kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog, kako su naveli, legalizovane partitokratije koja se nekad smatrala etičkim prestupom, a danas je osnovni metod upravljanja. Mogi se vidjeti transparenti na kojima piše “Prokopajmo tunel do kulture”, “Otpor partitokratiji”, “Etika”…

Ispred galerije su umjetnici iz svih oblasti, od slikara do glumaca i reditelja.

Glumica Jelena Simić kazala je kako je iz nove Vlade izostala reakcija na njihovo obraćanje, što im, kako je istakla, još jednom daje do znanja da kultura nije mrdnula na listi prioriteta kada su u pitanju donosioci odluka.

Ona je kazala i kako pokušava da nađe logiku u tome što je partija, kojoj je pripalo Ministarstvo kulture i medija, tražila resor iako očito nije imala adekvatno kadrovsko rješenje.

“Zamislite da bilo ko od nas dođe na čelo Ministarstva zdravlja ili Fonda za zdravstvo. Priznaćete da to ne bi imalo nikakve logike”, dodala je ona.

Glumac Vukan Pejović obratio se ispred Udruženja glumaca i Slobodnog sindikada kulture, koji je upitao “da li je došlo vrijeme da budemo srećni ako na čelo ministarstva kulture i medija dođe osoba koja je kulturna”.

Prisutnima se obratio reditelj Mladen Ivanović koji je rekao da je ovo prvi protest inicijative “Kultura nije plijen”.

Foto: Pobjeda/Dobrilo Malidžan
Foto: Pobjeda/Dobrilo Malidžan

“Naš konkretan problem nije Tamara Vujović, već legalizacija partitokratije, koja se nekad smatrala etičkim prestupom, a danas je osnovni metod upravljanja. Reagujemo na ono što se nastavlja dešavati, uprkos obećanjima kojima smo davno prestali da se radujemo. Bez jasne vizije napretka, vrtimo se u krug dobro utabanom stazom kojom gazimo predugo”, naglasio je Pejović.

Glumac Dejan Ivanić podsjetio je na predizborna obećanja poitičara, dok je reditelj Nikola Vukčević rekao da se politički značaj kulture mora odražavati i u izboru osobe koja će biti imenovana na poziciju ministra.

“Tražimo da se javno, jasno i otvoreno prekine sa negativnom praksom, tako što će se temeljno pristupiti ispunjavanju osnovnog uslova za dostojanstveno djelovanje kulture, i to kroz dva zahtjeva. Prvi je da bude izmijenjena postojeća legislativa kojom je uređen sektor kulture, i to u skladu sa najboljim evropskim iskustvima, uz temeljnu analzu stanja i potreba. Drugi je da se omogući organizovanje široke platforme dijaloga unutar kulturne zajednice, kako bi se depolitizovao sektor kulture”, dodao je on.

Foto: Pobjeda/Dragana Erjavšek
Foto: Pobjeda/Dragana Erjavšek

Zahtjeve će, kazao je, predati Vladi od koje očekuju hitan odgovor.

Foto: Pobjeda/Dragana Erjavšek
Foto: Pobjeda/Dragana Erjavšek

Reditelj Nikola Vukčević je istakao da je podrška koju su dobili iz Brisela od udruženja reditelja FERA vrlo važna, te istakao zahtjeve zajednice radnika u kulturi.

”Tražimo da se prekine sa negativnom praksom. Kultura nisu samo brojke i resursi, ona je srce svakog društva”, rekao je Vukčević.

Foto: Pobjeda/Dragana Erjavšek
Foto: Pobjeda/Dragana Erjavšek

Protestanti su krenuli prema zgradi Vlade da predaju svoje zahtjeve na arhivu.

Foto: Pobjeda/Dragana Erjavšek
Foto: Pobjeda/Dragana Erjavšek

Podsjetimo, 23 strukovne organizacije, sindikata i kompanije iz oblasti kulture prije desetak dana javno su reagovale povodom prijedloga specijalistkinje fizijatrije Tamare Vujović, iz redova Demokrata, za poziciju ministarke kulture.

Predlog smatraju problematičnim jer izbor buduće ministarke nije zasnovan na njenim postignućima na polju kulture, već su uslovi njenog izbora partijsko opredjeljenje i podobnost, uprkos njenim nastojanjima da nekadašnju poziciju savjetnika za kulturu i društvenu djelatnost podigne na nivo referentnosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
31.10.2023-12:16 12:16

Svaka cast Gospodo. Respekt!