Ne postoji mogućnost da Vlada marginalizuje Skupštinu ili da Skupština marginalizuje Vladu jer obje institucije rade po Ustavu, kazao je za Pobjedu Predrag Sekulić, predsjednik parlamentarnog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

Predrag Sekulić

On je komentarišući opozicione tvrdnje da Vlada kroz zakone, prije svega nedavno usvojenim Zakonom o javno privatnom partnerstvu, želi da marginalizuje Skupštinu i da o ključnim projektima odlučuje sama, istakao da to nije moguće.

“Naprotiv, Skupština često otvara i ona pitanja koja su u isključivoj nadležnosti Vlade. Transparentnost je u posljednje tri godine bila glavna odlika rada ovog saziva Skupštine. Maksimalno su skraćeni i rokovi u kojima Skupština stavlja na dnevni red odbora, ali i plenuma”, kaže Sekulić.

On podsjeća da su u ranijim sazivima Skupštine, prijedlozi zakona čuvani u ladicama i često nikada nijesu stavljeni na dnevni red.

“Nažalost, oni koji su tada vodili politiku svoje partije na taj način, najglasniji su danas u “zaštiti” Skupštine od Vlade”, smatra predsjednik Odbora.

Komentarišući česte tvrdnje DF-a da su finansije pred kolapsom i da se vještački drže, Sekulić kaže da svi podaci ukazuju potpuno suprotno.

“Sve ukazuje da je u prethodnom periodu, posvećenim sprovođenjem mjera fiskalnog prilagođavanja obezbijeđena stabilnost javnih finansija”, ocijenio je on.

Sekulić kaže da političke partije koje čine Demokratski front ne mogu da se pomire sa činjenicom da je Crna Gora danas nezavisna država, članica NATO-a, i u konačnom, najrazvijenija država regiona – ne računajući države EU.

“Danas je Crna Gora po svim parametrima razvijenija od Srbije sa kojom smo bili u državnoj zajednici prije nešto više od desetak godina. Crna Gora je pokazala da može da živi od svoga rada i od svoje “torbice”. I ne samo da živi nego i da se razvija po stopama koje su najviše u regionu. Istina, višedecenijska ekonomska zaostalost je produkovala svijest po kojoj Crna Gora stalno treba da bude ,,nakačena“ na neki fond za razvoj, a ne da učini dodatni napor kako bi ono što nam je priroda dala dodatno valorizirali svojim radom”, ističe predsjednik skupštinskog odbora.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve