Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

SDP bi dobio mjesto predsjednika Skupštine, SD mjesta po dubini

- Ostavljena je mogućnost da se razgovara ovih dana o tome da, ako ne i jedna i druga, barem jedna partija, posebno SDP bude sastavni dio te vlade. Mi o toj mogućnosti smo dali svoje mišljenje. Ostajemo pri tome, s tim što smo otvoreni za razgovor i nalaženje nekih mogućnosti – naveo je Ivanović.

Socijalistička narodna partija mogla bi pristati da Socijaldemokratska partija i Socijaldemokrate učestvuju u novoj vlasti na način što bi stranci Raška Konjevića pripalo mjesto predsjednika Skupštine, dok bi SD Damira Šehovića dobio određena mjesta „po dubini“.

To je Pobjedi kazao izvor blizak strankama koje učestvuju u pregovorima o formiranju vlade.

Na ovaj način manjinska vlada dobila bi podršku 49 poslanika, što je bila želja i namjera mandatara Dritana Abazovića kada je predstavio taj koncept.

Izvor Pobjede kazao je da je do kasno u noć Abazović pregovarao sa vrhom SNP-a o tom kompromisu i da je postignut mali napredak napredak.

-Pregovori su u toku. Nije sve gotovo ali smo se pomjerili malo unaprijed, rekao je izvor Pobjede blizak vrhu stranaka koje pregovaraju.

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković i poslanik te stranke Dragan Ivanović juče nijesu odgovorili na pozive Pobjede kako bi prokomentarisali ovu informaciju.

Prethodno je Ivanović saopštio da je SNP spreman za određene ustupke kada je u pitanju manjinska vlada, jer, kako je rekao, svaki dan nefunkcionisanja izvršne vlasti šteti građanima.

Podsjetio je na izričit stav da ne prihvataju da dio nove vlasti budu DPS, SDP i SD, ali i naveo da se posljednih dana pojavila opcija da bi u vladu trebalo da uđu SDP i SD.

– Ostavljena je mogućnost da se razgovara ovih dana o tome da, ako ne i jedna i druga, barem jedna partija, posebno SDP bude sastavni dio te vlade. Mi o toj mogućnosti smo dali svoje mišljenje. Ostajemo pri tome, s tim što smo otvoreni za razgovor i nalaženje nekih mogućnosti – naveo je Ivanović.

U subotu, kada je to izjavio, Ivanović je istakao da ništa nije bilo definitivno dogovoreno, ali i da nema ovlašćenje da kaže koja varijanta je bila u igri.

– Nećemo tražiti mišljenje DPS-a po svaku cijenu. Spremni smo na neke ustupke. Koje? O tome nema definisanog stava partije. Brzo ćemo ga imati, jer smo svjesni činjenice da je svaki dan kašnjenja vlade šteta po građane – rekao je Ivanović.

SNP-u je ranije, kako su saopštavali i odlučili na sjednici Glavnog odbora, bilo neprihvatljivo da dio nove vlade budu SDP i SD, a negodovanje zbog potencijalnog zajedničkog vršenja vlasti dolazilo je i iz ove dvije partije.

Oni su u više navrata isticali da će podržati samo evropski nastrojenu vladu koja bi funkcionisala na principima građanske, sekularne, evropske i evroatlantske Crne Gore. Zahtjevali su i da se SNP, kroz sporazum koji su pripremili, odredi u odnosu na genocid u Srebrenici i agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu.

Taj sporazum SNP nije potpisao, a lider te stranke Vladimir Joković kazao je ranije da će o takvim pitanjima razgovarati kada dođu na dnevni red. Naknadno je, u emisiji „Načisto“, konstatovao da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu, i da će SNP između puta Crne Gore u EU i tradicionalnih odnosa prema Rusiji uvijek birati put prema EU.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mare
05.04.2022-10:52 10:52

Dobro je rekao Nikolaidis,SNP izigrava tas na vagi.Ne znam kako je do toga uopste doslo,ali vjerovati da SNP bastini evropske vrijednosti je nemoguce..A mandatar D.Abazovic treba da formira vladu ,covjek i njegova partijica URA,
koji su doprinijeli citavom ovom urusenju Crne Gore zadnju godinu ..Zalosno.
Za sve ovo sto se desava treba imati dobar zeludac.