Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

SD: Transformišemo se u partiju novog vremena

''Za potpredsjednike su izabrani Boris Mugoša, koji zamjenjuje predsjednika u poslovima iz njegove nadležnosti, Milica Lekić i Danilo Orlandić, za generalnog sekretara Miloš Čelanović, a za direkroricu Irma Nišić''

Socijaldemokrate danas prave dodatni iskorak i transformišu se u partiju novig vremena i drugačije političke kulture, poručeno je na današnjem glavnom odboru Socijaldemokrata, na kojem je izabrano novo rukovodstvo, kao dio transformacije partije koja je u toku, saopšteno je iz SD.

“Za potpredsjednike su izabrani Boris Mugoša, koji zamjenjuje predsjednika u poslovima iz njegove nadležnosti, Milica Lekić i Danilo Orlandić, za generalnog sekretara Miloš Čelanović, a za direkroricu Irma Nišić. Izabrano je i Predsjedništvo partije, kao i Savjet partije na čelu sa Ivanom Brajovićem, te Etički odbor na čelu sa Mirom Raičevićem“, navedeno je u saopštenju.

 

Obraćajući se prisutnima predsjednik SD Damir Šehović ukazao je na značaj promjena koje je ta partije izvršila.

“Cijenim da ova partija može i treba da bude primjer i da bude ponosna na način na koji je izvršila organizacione, kadrovske i druge promjene u partiji, te kako i prije i nakon toga možemo jedni sa drugima zadržimo prijateljske relacije, a opet realizujemo ono što smo prethodno dogovorili”, kazao je Šehović.

 

Mugoša je istakao značaj dijaloga i dogovora, za koji je ocijenio da je neophodan za “oporavak” crnogorskog društva.

“Želimo da pošaljemo jasnu poruku crnogorskoj javnosti da je za ozdravljenje crnogorskog društva neophodan dijalog i dogovor, i to bez sujeta, moralisanja i izigravanja bilo kakvih veličina. Dogovor čija ključna odrednica mora biti neophodnost očuvanja, jačanja i afirmisanja temeljnih vrijednosti evropske i samosvjesne Crne Gore, a to su njen građanski, sekularni i antifašistički karakter”, poručio je Mugoša.

Foto: Socijaldemokrate

Lekić je naglasila da je pred novim rukovodstvom partije “velika obaveza”.

“Imamo veliku obavezu da ovu partijsku tranformaciju sprovedemo onako kako se od nas očekuje, ali i u pojedinim segmentima mijenjamo negativnu percepciju koja se, iz objektivnih ili subjektivih razloga mogla pojaviti u javnosti”, naglasila je Lekić.

Ona je dodala da politika ne mora da bude instrument za “individualnu moć i manipulacije”.

“Imamo kapacitet da iskoračimo u dijelu partijske kulture i normalnog javnog diskursa umjesto blata u kojem se nerijetko politička scena valja. Moramo da pokažemo da politika ne mora da bude instrument za individualnu moć i manipulacije”, ocijenila je Lekić.

Orlandić je istakao da su Socijaldemokrate partija koja nikad ideološki nije lutala i da ima čvrste temelje, “koje će mlada generacija sada nadograđivati”.

“Imamo veliku odgovorost, svjesni smo toga, i uložićemo sve svoje znanje i iskustvo da Socijaldemokrate napravimo partijom vrhunskih profesionalaca orjentisanih ka građanskoj i evropskoj Crnoj Gori”, istakao je Orlandić.

Čelanović je ukazao na značaj timskog rada.

“Kad posao radimo isključivo zarad lične koristi, on može biti odrađen dobro, ali nikad vrhunski. Vrhunske rezultate postižu one organizacije čiji članovi rade timski, motivisano i za zajedničko dobro. Obećavam vam da ćemo mi biti jedan od takvih timova”, rekao je Čelanović.

Nišić je najavila inovacije koje će se implementirati u toj Partiji.

“Uvešćemo Socijaldemokrate, a sa time nadamo se i crnogorsko društvo, u novo vrijeme, u kojem će se na političkoj sceni izdvojiti one partije koje programski i organizaciono ozbiljne i njeguju drugačiju političku kulturu”, ocijenila je Nišić.

Kako su naveli, Mugoša je poslanik Socijaldemokrata od 2018. godine.

“Prije toga se nalazio na poziciji zamjenika Gradonačelnika Glavnog grada, savjetnika potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i sekretara Sekretarijata za razvoj preduzetništva Glavnog grada. Prije ulaska u politiku, bio je zaposlen u kompaniji Telenor i Euromarket banci, a radio je i kao asistent na više predmeta ekonomskom i pravnom fakultetu”, dodaje se u saopštenju.

Iz SD-a  napominju da je Orlandić  dugogodišnji partijski aktivista.

“Još kao predsjednik mladih Socijaldemokratske partije, prije osnivanja Socijaldemokrata, imenovan je za šefa kabineta ministra unutrašnjih poslova. Nakon rascjepa partije na Kongresu 2015. godine i osnivanja Socijaldemokrata, podnosi ostavku na tu poziciju. Obavljao je funkciju pomoćnika direktora Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice, a u prethodnoj Vladi nalazio se na čelu Aerodroma Crne Gore, jednog od najprofitabilnijih crnogorskih preduzeća”, navodi se u saopštenju.

Lekić je rođena u Podgorici i nakon završene Filološke gimnazije u Podgorici, navode iz SD, stekla je bachelor, pa diplomu specijaliste međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka UCG kao jedan od najboljih studenata.

“Magistrirala je na Ekonomskom fakultetu UCG sa ocjenom A. Kako se navodi, obučavala se na brojnim programima u zemlji i inostranstvu. Ima četrnaestogodišnje radno iskustvo, koordinirala je brojnim projektima u javnoj upravi, i govori engleski i italijanski jezik. Do sada se nije aktivno bavila politikom”, piše u saopštenju.

Miloš Čelanović, koji je izabran za generalnog sekretara, rođen je u Podgorici.

“Diplomirani je ekonomista, a ima iskustvo na različitim pozicijama: radio je u Radio- difuznom Centru CG, nakon toga u Crnogorskoj Plovidbi 6 godina gdje je vodio sektor finansija i snadbijevanja, a bio je i generalni direktor ministarstvu ekonomije. Od 2021. preuzeo je upravljanje opštinskim odborom SD Kotor, gdje je naslijedio dotadašnjeg predsjenika Andriju Lompara“, dodaje se u saopštenju.

Irma Nišić rođena je u Bijelom Polju, napominju iz Partije, a osnovu školu i gimnaziju je završila u Podgorici.

“Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka UCG, a stekla je zvanje magistra na istom fakultetu. Ima petnaestogodišnje radno iskustvo na mjestima sekretara za međunarodne odnose, šefa kabineta i drugim pozicijama. Govori engleski, španski i ruski jezik”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve