Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

PRIJETI NESTAŠICA LJEKOVA Šćekić: Zdravstveni sistem pred kolapsom zbog Spajića; Damjanović: Ta priča je zaostavština prethodnih šibicara

Ističe da je projekat Evropa sad ugrozio potpuno funkcionisanje zdravstvenog sistema

Ministar zdravlja, Dragoslav Šćekić kazao je da se zdravstveni sistem nalazi u vrlo lošoj finansijskoj situaciji.

On je to kazao na sjednici Vlade tokom rasprave o Informaciji o potrebi obezbjeđivanja dodatnih finansijskih sredstava u iznosu od sedam miliona eura iz budžetske rezerve u cilju nesmetanog snabdijevanja ljekovima i medicinskim sredstvima, odnosno izmirenja obaveza koje Fond za zdravstveno osiguranje ima prema Montefarmu.

“Ovo je alarmantno stanje, koje nijesmo htjeli da otvaramo do kraja. Htjeli smo da dođemo do nivoa da se određeni momenti prevaziđu. Ali došao je momenat da kažemo u kakvom je stanju zdravstveni sistem”, rekao je Šćekić.

“Zahvaljujući neodgovornom ponašanju Spajića ne možemo da platimo obaveze koje se tiču snabdijevanja ljekova”

Podsjetio je da se još uvijek nalazimo u kovid situaciji i da su dvije godine prethodne bile teške.

Ističe da je projekat Evropa sad ugrozio potpuno funkcionisanje zdravstvenog sistema.

“Za 2021. godinu nijesu obezbijeđana sredstva koja je Fond potraživao. Samim tim su se, ne samo što nisu mogli dugovi koji su nastajali godinama unazad, nisu mogli da se izmire, a nisu mogle da se izmire ni tekuće obaveze. Ovo je hronologija ponašanja i odgovornosti prethodnih vlada. Ono što smo mi zatekli kao ova Vlada jeste vađenje krompira i žara”, kazao je ministar zdravlja.

Poručio je da, zahvaljujući “neodgovornom ponašanju Ministarstva finansija i gospodina Spajića imamo situaciju da ne možemo da platimo obaveze koje se tiču snabdijevanja ljekova”.

“Ne može Montefarm da isplati dugove veledrogerijama, a tiču se najtežih pacijenata odnosno terapija za onkološke bolesnike”, istakao je Šćekić podsjećajući da od novembra 2021. godine i zaključka na Vladi nije uplaćen cent.

“Ako se ne uradi rebalans budžeta vrlo brzo nećemo moći ljekovima da snabdijevamo zdravstvene ustanove”

Ako se ne uradi rebalans budžeta, naglašava Šćekić, vrlo brzo nećemo moći ljekovima da snabdijevamo zdravstvene ustanove.

“Zato što ništa nije predviđeno budžetom za 2022. godinu. Dosta je populizma i neodgovornih izjava”, dodao je on.

Rekao je da od traženih 13 miliona mogu da dobiju sedam.

“Kako bi infuziono djelovali, kako bi jednim bajpasom dobijemo količinu ljekova i premostimo do rebalansa budžeta… Ovo što je urađeno je pitanje za SDT”, poručio je ministar zdravlja.

Konjević: Pretvrda formulacija da je zdravstveni sistem u kolapsu, šalje se poruka panike

Ministar odbrane Raško Konjević ukazao je da je “trošak našeg zdravstvenog sistema porastao preko 50 posto za šest godina”. Konjević je rekao da “nemamo informaciju zašto nama raste potrošnja ljekova”.

“Mogu da razumijem godinu koja se tiče korone, ali ne može da bude toliki trošak. Mislim da je to zahtijevalo uz ovu informaciju, da dobijemo malo bolji presjek zašto smo u ovakvom stanju”, rekao je Konjević.

Ministar zdravlja odgovorio je Konjeviću da je “enormna potrošnja ljekova vezana za situaciju za koju je vezan svijet a to je korona”.

Konjević je rekao Šćekiću da “misli da je pretvrda formulacija da je zdravstveni sistem u kolapsu”.

“I da sa otvorene sjednice vlade ona šalje poruku panike. To što je uradila prethodna Vlada, u kojoj ste Vi bili direktor Fonda, vjerovatno je sada Vama momenat za politički obračun sa gospodinom Spajićem. Jer jednako kako ste danas govorili i kritikovali Evropa sad to ste trebali da radite kao i ja kada sam upozoravao da realizacija tih mjera dovešće do pojedine djelove sistema u problem funkcionisanja”, rekao je Konjević.

Damjanović: Ova priča je zaostavština prethodnih šibicara i garniture koja se valjda neće više ponoviti

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je unaprijed morati da opredijele sedam miliona na račun tekuće rezerve.

“Ta šibicarska politika je takvog nivoa, da se ulazi u nešto znajući da će to nešto da košta. Onda se lažira budžet za tekuću godinu, pravi se lažni kako bi se sakrilo od građana da to košta”, rekao je Damjanović.

Poručuje i da se ne može sve sakriti.

“Kada se prave krupni zaokreti i ukida obavezno zdravstveno osiguranje, onda treba pažljivo planirati da nemamo ovu situaciju. Sva ova priča jeste zaostavština prethodnih šibicara i garniture koja se valjda neće više ponoviti, suština je da za narednu 2023. godinu se optimalno finansiraju potrebe Fonda zdravstva da se sve finansira maltene iz budžeta… Realno u ovom trenutku 400 miliona eura za Fond zdravstva je mnogo za državu i budžet”, naglasio je on.

Abazović: Ne treba unositi dodatnu paniku, i ovu nedaću nadam se da ćemo prevazići 

Premijer Dritan Abazović je rekao da “ne treba unositi dodatnu paniku”.

“Stvar u zdravstvu je alarmantna godinama. Ali i ovu nedaću koju imamo, koju smo naslijedili, nadam se da ćemo prevazići i da će građani moći da koriste zdravstvene usluge bez ikakvih restrikcija”, istakao je Abazović.

Najavio je i vanrednu sjednicu Vlade koja će biti posvećena samo rebalansu budžeta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BMX
06.09.2022-10:44 10:44

Od 20 – tog avgusta 2020 g A L A R M A N T N O je i u kolapsu je na svim nivoima u Crnoj Gori ! Drzava nam nestaje i urusava se pred nasim ocima jer to namjerno radite da je predstavite kao neodrzivu i nefunkcionalnu prema spolja i da sama padne Srbiji u krilo. Popovi, litije, Zdravko, eksperti, Dritan i Joko, i na kraju, zavrsni udarac i “slag na torti” – ekstremno proruski , velikosrpski, klerofasisticki, antizapadni, antiamericki, antievropski, anti NATO, anticrnogorski i anticivilizacijski – Демократический фронт nas vodi u ambis i put bez povratka…

Ulqin
06.09.2022-17:11 17:11

Spajic je imao jasno definisan zadatak od svojih prijatelja iz Goldman Sachsa i ostalih lesinara sa Zapada – privatizacija zdrvstvenog sistema Crne Gore. Prvo ukida se obavezno zdravstveno osiguranje i finansiranje zdravstva postaje neizvjesno. Neminovno je bilo da se ostane bez para kada vam finansiranje zdravstva zavisi od talasanja ekonomije. Mi se nalazimo u drugom dijelu plana a to je da kada nestane para za Zdravstvo da se predlozi privatizacija. Zaduzice se jedno 2-3 puta i reci “da se ovako ne moze. Moramo da privatizujemo.” P.S. “Najsmesnije” (i najtuznije) je da su ukinuli obavezno osiguranje U SRED PANDEMIJE i nevidjene… Pročitaj više »