Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

Savić: Stid se apsolutno izgubio na političkoj sceni, imamo bahatost i lažni osjećaj nedodirljivosti

Smatra da se legitimitet odluka koje je donijela vlada u tehničkom mandatu može osporavati jer iza te vlade ne stoji parlamentarna većina

Politikolog Marko Savić komentarisao je za Antenu M činjenicu da Crna Gora već godinu ima Vladu koja funkcioniše u tehničkom mandatu.

Kako navodi o tehničkoj vladi treba govoriti počevši od vrijednosti.

“Potpuno je odsustvo demokratskih vrijednosti prihvatiti da budete ovoliko u tehničkom mandatu i ne samo to nego da taj tehnički mandat zapravo ne napravite različitim od onoga što je stvarni mandat a to se negdje očekivalo od većinom mladih političara i članova Vlade. Pogotovo onih koji su iznikli iz organizacija civlinog društva, a koji je trebalo da insistiraju da nešto ne mora biti napisano, ne moramo da imamo Zakon o vladi ali moramo da imamo demokratske principe kako bi tehnička vlada trebalo da funkcioniše”, kaže Savić za Antenu M.

Navodi da mi zapravo imamo sve suprotno.

“To je jedno obesmišljavanje i institucije i same uloge premijera, relativizacija svake moguće kritike iz kojeg god dijela društva da dolazi i ono što je nastavak tih naših pošasti od kojih ne možemo da se oslobodimo to je udomljavanje podobnih funkcionera pred sam kraj mandata, ili u okviru mandata, pa sve i da je na početku je zapravo nešto što govori o tome da se ne razmišlja istinski o institucijama, o reformama, o izgradnji institucija već zapravo samo o uskim partikularnim interesima. I o tome govore podaci, o broju funkcionera koji su imenovani za vrijeme tehničkog mandata”, pojašnjava Savić.

“Zakonom o Vladi se posebno baviti pitanjem tehničkog mandata”

Kako kaže zakonski osnov je temelj koji treba da bude postavljen da bi zasutavio ili ograničio one koji vrše vlast.

“Pošto ne možemo računati na svijest i savjest naših političara, tako da sve što je takvo kako je mora biti ograničeno zakonom. Zakonom o Vladi bi se trebalo posebno baviti pitanjem tehničkog mandata i šta su to nadležnosti vlade u okviru tehničkog mandata dok čeka da se izabere nova vlada. Kod prosvijećenih naroda ne mora sve da bude stavljeno na papir, dovoljno se komparativno vidi dobra praksa iz drugih zemalja i da se zapravo zaključi da je tehnički mandat za ono što mu samo ime kaže. Obezbjeđivanje nesmetanog funkcionisanja administracije, dakle tehničko funkcionisanje i to je sve”, ističe Savić.

Smatra da se legitimitet odluka koje je donijela vlada u tehničkom mandatu može osporavati jer iza te vlade ne stoji parlamentarna većina.

“Vi ste izgubili apsolutno konekciju između vas koji imate izvršnu vlast i predstavnika građana a time i indirektno od samih građana. Posljedice su da duži vremenski period političke partije i njihovi predstavnici koji su potvrđeno i u junu izgubili ogromne povjerenje građana i dalje donose zanačajne odluke, i infrastrukturne i ostale zakonske i funkcionerska imenovanja kao da su na vrhuncu političke moći. Ja više razmišljam na nivou stida koji se apsolutno izgubio ne samo na političkoj sceni, ali na političkoj sceni dominantno, da vi zapravo znate kolika je zapravo vaša snaga i ne morate da pretpostavljate, građani i građanke su vam to rekli u junu a vi i dalje nastavljate da jašete ovaj mandat kao da ste na vrhuncu moći”, navodi naš sagovornik.

Imamo kaže i posljedicu bahatosti, odnosno lažnog osjećaja nedodirljivosti đe imate potpunu relativizaciju podjele vlasti.

“Potpunu relativizaciju sistema provjere i kontrole ravnoteže između vlasti jer ne samo od predvodnika, premijera u tehničkom mandatu već i od drugih članova vlade imate konstantno suprotstavljanje sudskim vlastima, najavljivanje pokretanje određenih tužbi, od strane premijera prije nego što to uradi tužilaštvo, dovođenje u pitanje odluka Višeg suda… Dakle, to sve sa strane ne djeluje kao posljedica direktno tehničkog mandata a zapravo je ta bahatost, nedostatak stida gubitak kontakta sa predstavnicima naroda je zapravo ključna posljedica koja dovodi i do ove relativizacije i do bahatosti ove vlade”, zaključio je Savić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve