Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

Savić: Milatović trpi zbog zablude od strane Evrope sad

Kaže da se uski partijski interesi reflektuju na sve aspekte političkog života u Crnoj Gori, gdje imaju rigidno razmišljanje o zakonskim odredbama

Gostujući u Jutarnjem programu TV7,  politički analitičar Marko Savić, govoreći o jučerašnjem izboru sudija Ustavnog suda, je kazao da je to konačno učinjeno pod pritiskom civilnog sektora, domaće i međunarodne javnosti, te da to govori da u poslednjim godinama nijesmo na nivou suštinskog političkog dijaloga, među ljudima koji su izabrani da promišljaju za dobro svih građana Crne Gore.

“Rezultat je drastičnog pritiska. Drugi pokazatelj važan za razumijevanje zbilje koju živimo je da nije izostao partitokratski pristup i da su se po ključu političkih partija birali oni koji treba da promišljaju pravo na najvišem nivou. Ovo je mjera kompromisa. Troje izabranih sudija nose veliku hipoteku toga da su priklonjeni nekoj političkoj partiji. Ostaje da se vidi kako će to uticati na njihov profesionalni rad”, smatra Savić.

Kaže da se uski partijski interesi reflektuju na sve aspekte političkog života u Crnoj Gori, gdje imaju rigidno razmišljanje o zakonskim odredbama.

“Politička kultura u Crnoj Gori je nametnula to da ne mogu postojati pojedinci koji istupaju sa profesionalnim kapacitetom u javni prostor, već se gleda na to, da su to ljudi koji svoju priču pričaju jer neka politička partija stoji iza njih”, naveo je Savić.

Sve ćemo vidjeti na prvim ispitnim pitanjima, kaže Savić i dodaje, da ćemo tada vidjeti koliko drže partijske blokove unutar Ustavnog suda ili imaju svoje izdvojeno mišljenje.

Govoreći o predstojećim predsjedničkim izborima, sagovornik televizije 7 ističe da je partitokratija u ogromnoj mjeri pustila korijene kod nas i ne možemo očekivati kandidata koji iza sebe nema partijsku mašineriju.

Ističe da ovi predsjednički izbori imaju višestruki značaj, jer se ne mogu posmatrati izolovano od opšte situacije u društvu.

“U zavisnosti od njih mogli bi se značajno mijenjati spoljno-politički prioriteti države. Vidjeli smo da onda kada mislimo da su određene političke strukture itekako zažete za evropske integracije, one to u praksi ne pokazuju”, kazao je Savić.

Pobjednički duh ovih izbora vuče sa sobom revitalizaciju budućeg biračkog tijela za buduće parlamentarne izbore, smatra Savić.

Na pitanje da li će Pokret Evropa sad trpjeti to što su doveli u zabludu javnost, Savić je odgovorio da i sad trpe, jer predsjednički kandidat Milatović to neće moći da izvaga u političkoj kampanji, jer su oni na tacnu postavili nešto za šta će svaki politički suparnik da se uhvati i to sa razlogom.

“Kada govorimo o parlamentarnim izborima, nećemo ući u eru procvata u političkom smislu, što se neće desiti ni u par narednih izbornih ciklusa, ali ćemo imati kakvu takvu stabilnost unutar vlade i parlamentarne većine, da bismo mogli da prikačimo odgovornost, kao građani i zainteresovana javnost, konkretno određenim ljudima”, zaključuje Savić.

IzvorTV7,

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve