Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Savez slijepih: Značajan broj biračkih mjesta nije u potpunosti pristupačan za osobe s invaliditetom

Ulazni prostor u biračka mjesta, kako dodaju, u potpunosti je pristupačan na 20,3 odsto od posmatranih biračkih mjesta što pokazuje da su lokacije ovih biračkih mjesta pažljivo odabrane jer je ulaz ravan ili ima adekvatnu rampu.

Savez slijepih Crne Gore saopštio je da po prvi put sistematski nadgleda pristupačnost biračkih mjesta na izborni dan u sve tri regije Crne Gore.

“Pedeset (50) mobilnih posmatrača/ica danas će obići oko 400 biračkih mjesta kako bi nadgledali sprovođenje izbornog procesa u pogledu pristupačnosti biračkih mjesta i izbornog materijala osobama s invaliditetom. Vrši se monitoring u pet kategorija i to: okolina biračkog mjesta (parking), prilaz biračkom mjestu, ulazni prostor u biračko mjesto, rad biračkog odbora, i uređenost prostorije biračkog mjesta u odnosu na fizičku pristupačnost i izborni materijal. Osobe s invaliditetom uključene su u posmatranje i rad Pozivnog centra koji prikuplja i analizira podatke s terena”, kazali su iz Saveza slijepih.

Do 11 sati posmatrači/ce Saveza slijepih posjetili/e su 230 biračkih mjesta u 20 opština. Svim posmatračima/cama bilo je, ističu, omogućeno nesmetano posmatranje.

“Vezano za okolinu biračkog mjesta, 16,8 odsto od posmatranih biračkih mjesta je u potpunosti pristupačno, odnosno parking se nalazi u neposrednoj blizini, označen je znakom pristupačnosti, adekvatnih je dimenzija i nema nepropisno parkiranih automobila koji blokiraju pristup osobama s inavaliditetom. Prilaz biračkim mjestima u potpunosti je pristupačan na 59,1 odsto od posmatranih biračkih mjesta što znači da je ivičnjak, ukoliko postoji, niži od propisanih 2 cm, te da ne postoje nikakve druge prepreke za pristup u vidu postavljenih betonskih stubića, žardinjera i sl”, ukazuju u saopštenju.

Foto: Savez slijepih
Foto: Savez slijepih

Ulazni prostor u biračka mjesta, kako dodaju, u potpunosti je pristupačan na 20,3 odsto od posmatranih biračkih mjesta što pokazuje da su lokacije ovih biračkih mjesta pažljivo odabrane jer je ulaz ravan ili ima adekvatnu rampu.

“Isti je u potpunosti pristupačan za osobe s tjelesnim invaliditetom na 31, 5 odsto od posmatranih biračkih mjesta. Ovo označava da su ulazna vrata dovoljno široka da kroz njih mogu proći korisnici/e invalidskih kolica, da su otvorena oba krila ukoliko postoje dvokrilna vrata, da prag ulaznih vrata, ukoliko postoji, nije viši od 2 cm, te da su hodnici minimalne širine 120 cm”, pojasnili su iz Saveza slijepih.

Dalje navode da je samo 27,6 odsto od posmatranih biračkih mjesta u potpunosti pristupačno osobama oštećenog vida što znači da su na biračkom mjestu dostupna dva šablona za glasanje i dvije brošure na Brajevom pismu, da su isti dostupni zajedno s ostalim biračkim materijalom na stolu biračkog odbora, te da su etison trake pravilno postavljene.

“Vezano za glasanje osoba nižeg rasta i korisnika/ca invalidskih kolica, 57,8 odsto od posmatranih biračka mjesta bilo je u potpunosti pristupačno, što znači da je niža polica za glasanje bila pravilno postavljena, te da visina glasačke kutije nije prelazila propisanih 85 cm”, naveli su u saopštenju.

Do 12 sati Savez Slijepih je primio dvije prijave osoba s invaliditetom o različitim nepravilnostima.

“Uprkos ovim nalazima, pozivamo sve osobe s invaliditetom da iskoriste svoje biračko pravo i da nam prijave eventualne nepravilnosti do 21.00h, na brojeve telefona: 020/ 665 368, 067/347 427. Nakon izbora, Savez slijepih će svim zainteresovanim osobama s invaliditetom pružiti besplatnu pravnu podršku”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve