Utorak, 28 Maja, 2024
Rubrika:

Šabović: Ispitati radnje bivše ministarke Bratić

Prema njegovim riječima, sada kada već imamo pravosnažne presude koje su donijete u korist razriješenih direktora (što je bilo i za očekivati) otvara se, kaže, legitimno pitanje odgovornosti.

Kako su prve pravosnažne presude u korist razriješenih direktora donijete prije nekoliko dana, otvara se vrlo opravdano pitanje eventualne krivične odgovornosti uvažene gospođe Vesne Bratić, kaže Mirza Šabović, član plavskog odbora Socijaldemokratske partije.

Podsjetio je da je prije nešto više od godinu dana u svom autorskom tekstu (stručnoj pravnoj analizi) upozorio crnogorsku javnost “o štetnosti odluka bivše ministarke Vesne Bratić koja je mimo i izvan svih zakonskih okvira postupala, razrješavajući na stotine direktora u vaspitno obrazovnim ustanovama širom Crne Gore”.

“Kako sam u naprijed pomenutoj analizi, u pravnom smislu, detaljno obrazložio suštinu ovog problema, te kako su prve pravosnažne presude u korist razriješenih direktora donijete prije nekoliko dana, otvara se vrlo opravdano pitanje eventualne krivične odgovornosti uvažene gospođe Bratić. Jasno je da gospođa Vesna Bratić više nije politički rentabilna i u tom smislu joj ne pridajem nikakv značaj, međutim posljedice njenih odluka sa pozicije ministra su jedinstven fenomen obesmišljavanja pravnog sistema jedne države”, istakao je Šabović.

Istražujući ovu pravnu anomaliju koja je, kako kaže, obesmislila samu suštinu pravnog poretka, koja je “dovela do opšte pravne nesigurnosti kakva nije postojala čak ni u vremenu tridesetogodišnjeg prethodnog režima”, nije, dodaje Šabović, “mogao da pronađe podatak, informaciju ili nešto slično u zemljama regiona, a već nikako u državama članicama Evropske unije”.

“Da bih što bolje ilustrovao suštinu problema, uzmimo Srbiju za primjer, zamislite samo kada bi se neki ministar odvažio da nakon političke promjene jedne strukture vlasti, razriješi preko 200 direktora u okviru jednog resora a za vrijeme trajanja njihovog mandata i to primjenjujući generalno na sve njih, tipsko odnosno šablonsko rješenje? Nezamislivo, upravo zbog postojanja elementarnog pravnog poretka, odnosno pravne sigurnosti kada su radni odnosi u pitanju”, rekao je Šabović.

Međutim, ističe da “obesmišljavanja državno-pravnog sistema Crne Gore je uvaženoj gospođi Bratić itekako pošlo za rukom, a sve sa clijem sprovođenja političke agende”.

“Bivša ministarka u konkretnom slučaju, stiče se utisak, da nije marila za zakon i pravo, iako je javno upozoravana sa više različitih adresa (istaknutih pojedinaca, uglednih pravnika kao i političkih struktura) da će takvim radnjama prouzrokovati štetu državnom budzetu, izgleda da je politički zadatak ”instaliranja” novih kadrovskih rješenja imao primat u odnosu na poštivanje elementarne zakonske procedure”, rekao je Šabović.

Prema njegovim riječima, sada kada već imamo pravosnažne presude koje su donijete u korist razriješenih direktora (što je bilo i za očekivati) otvara se, kaže, legitimno pitanje odgovornosti.

“Poštujući prezumpciju nevinosti u odnosu na uvaženu gospođu Bratić, a saopštavajući umjereno pravne i političke stavove poštujući elementarni bonton kada je dama u pitanju, moje je mišljenje i moja sumnja je da u postupanjima i njenim radnjama u konkretnom slučaju ima jasnih elemenata zloupotrebe službenog položaja, čak i da ne postoji eventualna šteta državnom budzetu (a procjenjiva je i postoji kroz sudske troškove), direktnu štetu su pretrjeli oni koji su u toku trajanja mandata nezakonito razriješeni, a kao što sam već naprijed naveo, pravosnažne sudske presude to i dokazuju, tako da je po mom mišljenju jedan od bitnih elemenata zloupotrebe službenog položaja vrlo prisutan u radnjama dotične”, naglasio je u saopštenju.

Najavio je i podnošenje krivične prijave protiv Bratić.

“Ako su određene radnje inicirane od strane tužilaštva, (a poštujući prezumpciju nevinosti) u odnosu na visoke državne funkcionere prethodnog režima i da je istraga išla u pravcu dokazivanja štete nanijete državnom budzetu, ne vidim razlog zašto bi uvažena gospođa Bratić bila izuzetak, upravo u tom kontekstu želim da najavim podnošenje krivične prijave uvaženoj gospođi Bratić ukoliko epilog ostalih sudskih postupaka odnosno njihovo pravosnažno okončanje bude u korist razriješenih direktora u što uopšte ne sumnjam”, zaključio je Šabović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve