Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Regionalni savjet REKOM: Pružamo podršku Uljarević i CGO, nedopustivo ponašanje Abazovića

''U ime REKOM mreže pomirenja (RMP), pružamo punu podršku zagovaračici regionalnog pomirenja i članici Regionalnog saveta RMP Daliborki Uljarević povodom napada tehničkog premijera Dritana Abazovića''

Odnos premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića prema kritički orijentisanim NVO, a posebno kampanja koju je pokrenuo protiv Centra za građansko obrazovanje (CGO) i Daliborke Uljarević, izvršne direktorke CGO-a, nastavlja da generiše reakcije i van Crne Gore.

“Danas je stigla takva podrška i od Regionalnog savjeta REKOM mreže pomirenja koju potpisuju Nataša Kandić (Srbija), Vesna Teršelič (Hrvatska), Svetlana Slapšak (Slovenija), Bekim Blakaj (Kosovo), i Edvin Kanka Ćudić (Bosna i Hercegovina).

“Uprkos jedinstvenoj osudi takvog pristupa Abazovića prema CGO i Uljarević, odlazeći premijer istrajava u stavu da neodgovorno i opasno etiketira CGO i Uljarević, pa su stoga podrške uglednih organizacija i pojedinaca iz regiona od osobitog značaja”, kazali su iz REEKOM-a.

Dopis Regionalnog savjeta REKOM mreže objavljujemo integralno:

“U ime REKOM mreže pomirenja (RMP), pružamo punu podršku zagovaračici regionalnog pomirenja i članici Regionalnog saveta RMP Daliborki Uljarević povodom napada tehničkog premijera Dritana Abazovića.

Napad je paušalan, odnosi se na NVO bez pominjanja imena, i po retoričkom principu ”zna se” povezuje određenu organizaciju, Centar za građansko obrazovanje (CGO) i njenu direktorku sa serijom potpuno arbitrarnih insinuacija. U njima se pominju mafija, određeni premijerovi personalni odnosi, sumnjivi nalaz ”terorističkog” materijala, sasvim u stilu najnižeg pristupa socijalnih medija. Cilj ovakvog napada je providan – napraviti priču ni iz čega, podizati emotivne reakcije i pomoću nepreciznosti informacija ostvariti što širi krug ”neprijatelja” na koje se mogu prebacivati različite krivice, shodno trenutnim potrebama tekuće politike.

Smatramo da je nedopustivo da najviši predstavnici vlasti u parlamentarnoj demokratiji:

– ne poštuju princip objektivnosti i istinitosti pre nego što u povlašćenim uslovima daju svoje izjave i ocene;

– napadaju organizacije i pojedince koji nemaju ni vlast ni dostup medijima, i tako ih postavljaju u potpuno nepravičan položaj i izlažu ih verbalnoj i drugoj agresiji mračnih i neodgovornih pojedinaca i grupa;

– nemaju nikakvog poštovanja za predani rad na pomirenju, miru i povezivanju pojedinaca koji nemaju ni delić njihovog komfora i privilegija, i vode ih samo humani principi. Napad na Daliborku Uljarević je u tom smislu zlonameran, ciničan i bezosećajan;

– jačaju kolektivnu nelagodnost, strah i nepromišljeno reagovanje među građanima, umesto da smiruju strasti i podstiču razumno ponašanje, jer izvesno predstavljaju javnost i u javnosti jedino smeju da deluju – jer za to su izabrani.

Zabrinuti ne samo za ugled, bezbednost i slobodni rad Daliborke Uljarević, već i za stanje javnog govora i poštovanje ljudskih prava i nesmetano obavljanje građanskih dužnosti i sloboda u Crnoj Gori, upozoravamo na nedopustivo ponašanje tehničkog premijera Crne Gore Dritana Abazovića i zahtevamo uspostavljanje atmosfere u kojoj ćemo, zajedno sa Daliborkom Uljarević, nastaviti naš višegodišnji rad na pomirenju”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve