Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Regionalni mediji: Četnik, proruski igrač i Putinov heroj na čelu Skupštine

RSE podsjeća da Mandić u regionalnoj politici ima izuzetno bliske političke odnose sa predsjednicima Srbije, Aleksandrom Vučićem, i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, Miloradom Dodikom. Negator je genocida u Srebrenici.

Izbor Andrije Mandića na dužnost predsjednika Skupštine Crne Gore događaj je o kojem večeras izvještaju i mediji u regionu.

Prosrpski i proruski lider koalicije Za budućnost Crne Gore Andrija Mandić izabran je danas za predsjednika Skupštine Crne Gore, piše Klix.ba.

Nedavno su SAD saopštile da su veoma zabrinute za novu vladajuću koaliciju u Crnoj Gore i time da će novu vladu činiti stranke i lideri koji se aktivno protive evroatlantskim vrijednostima. Slično saopštenje uputila je i Evropska unija.

Partija Andrije Mandića, podsjeća Klix.ba, podržava ukidanje sankcija Rusiji, ne priznaju nezavisnost Kosova, protivnici su članstva Crne Gore u NATO, a takođe u više navrata su negirali genocid u Srebrenici..

I HRT navodi da je čelnik prosrpske i proruske desnice i četnički vojvoda Andrija Mandić izabran za predsjednika crnogorskog parlamenta, kao i Index.hr.

RSE podsjeća da Mandić u regionalnoj politici ima izuzetno bliske političke odnose sa predsjednicima Srbije, Aleksandrom Vučićem, i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, Miloradom Dodikom. Negator je genocida u Srebrenici.

 

Bliska mu je ideologija četničkog pokreta koji je u Drugom svjetskom ratu sarađivao sa Hitlerovom Njemačkom. Simboličnu titulu četničkog vojvode ima od 2007. godine.

Podsjećaju da se ruski predsjednik Vladimir Putin sastao 2019. u Beogradu Andrijom Mandićem i još jednim liderom DF, Milanom Kneževićem, koji su u to vrijeme bili opozicija. Tada im je rekao da su “pravi heroji'”, uz poruku “da izdrže”.

Mandić, podsjeća RSE, Kosovo naziva kvazidržavnom tvorevinom i lažnom državom a prethodnu vlast Mila Đukanovića optužuje da je priznanjem Kosova počinila jednu od najvećih izdaja Crne Gore.

Dvije godine ranije, u septembru 2016. u Kolašinu je obećao da će prve spoljnopolitičke odluke Vlade, koju bude vodio DF, biti poništenje priznanje Kosova i ukidanje sankcije Rusiji, koje je Crna Gora, prateći evropsku spoljnu politiku, uvela nakon ruske aneksije Krima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Мирослав
31.10.2023-13:23 13:23

Исфалисте ви у тексту Андрију само тако, мислим да би и њему било непријатно…Али, добро, трудио се, ваља то што сте га похвалили!