Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Regionalne bezbjednosne inicijative su garant dugoročne stabilnosti naših država

Predstavnici država članica Američko-jadranske povelje (A5) su, nakon sastanka, potpisali zajedničku izjavu, kojom je potvrđena spremnost za nastavak i produbljivanje regionalne saradnje, zasnovane na povjerenju, dobrosusjedskim odnosima i zajedničkim interesima

U okviru ovogodišnjeg predsjedavanja Republike Sjeverne Makedonije Američko-jadranskom poveljom (A5), u Skoplju je danas održan neformalni sastanak ministara vanjskih poslova država članica i posmatrača. Crnu Goru je na sastanku predstavljao Đorđe Radulović, savjetnik predsjednika Vlade za vanjsku politiku, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova MVP.

Radulović je ukazao na konkretne rezultate koje je Povelja ostvarila u posljednje dvije decenije, uz ocjenu da nove okolnosti zahtijevaju dodatan angažman kroz energičniji pristup.

„U sadašnjem kompleksnom bezbjednosnom trenutku, regionalne inicijative poput A5, zajedno sa NATO i Evropskom unijom, predstavljaju garant dugoročne stabilnosti i prosperiteta naših država“, poručio je on.

Tokom tri radne sesije učesnici su diskutovali o aktuelnim bezbjednosnim i političkim izazovima, te, u tom kontekstu, istakli neophodnost daljeg prilagođavanja Američko-jadranske povelje novoj realnosti, kroz jačanje mehanizama za adekvatno suprotstavljanje savremenim prijetnjama. Kako je naglašeno, u narednom periodu akcenat treba staviti na mogućnosti za kreiranje novih platformi za unapređenje regionalne saradnje, u cilju funkcionalnijeg djelovanja ove incijative. Sastanak je bio prilika da sagovornici ponove posvećenost NATO saveznika situaciji u Ukrajini, uz podsjećanje na posljedice rata u toj zemlji i mnogobrojne efekte ruske agresije na političke i ekonomske prilike na Zapadnom Balkanu.

Predstavnici država članica Američko-jadranske povelje (A5) su, nakon sastanka, potpisali zajedničku izjavu, kojom je potvrđena spremnost za nastavak i produbljivanje regionalne saradnje, zasnovane na povjerenju, dobrosusjedskim odnosima i zajedničkim interesima.

Sastanak je okupio predstavnike država članica A5 inicijative – Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i SAD, kao i država posmatrača – Kosovo, Slovenija i Srbija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve