Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović na sastanku Savjeta za vanjske poslove EU: Crna Gora u potpunosti posvećena evropskom putu

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Radulović je u svom izlaganju istakao punu posvećenost Crne Gore članstvu u EU, ukazavši na nedavno sprovedeno istraživanje javnog mnjenja po kojem oko 80 odsto građana Crne Gore podržava ulazak Crne Gore u EU

U Briselu je danas održan sastanak Savjeta za vanjske poslove Evropske unije (Foreign Affairs Council – FAC) na kojem je, na poziv Visokog predstavnika Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku Žozepa Borelja, učestvovao savjetnik predsjednika Vlade Crne Gore Đorđe Radulović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Radulović je u svom izlaganju istakao punu posvećenost Crne Gore članstvu u EU, ukazavši na nedavno sprovedeno istraživanje javnog mnjenja po kojem oko 80 odsto građana Crne Gore podržava ulazak Crne Gore u EU.

“Crna Gora ima odlične odnose sa svim državama regiona, njegujući svoju ulogu promotera dobrosusjedskih odnosa što je i pokazatelj posvećenosti evropskim standardima”, kazao je.

Savjetnik Predsjednika Vlade je učestvovao u neformalnoj razmjeni mišljenja između ministara vanjskih poslova Zapadnog Balkana i država članica EU na temu saradnje u području vanjske politike, koji se po drugi put organizuje u ovom formatu, uz iskazano očekivanje da se sastanci ovog tipa češće organizuju, a države Zapadnog Balkana postupno uključuju u procese odlučivanja na evropskom nivou.

U svom izlaganju, Radulović istakao 100 odsto usaglašavanje Crne Gore sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU (CFSP), pomoć Ukrajini u iznosu od skoro 11 odsto vojnog budžeta, kao i prihvatanje hiljada ukrajinskih izbjeglica kroz sistem privremene zaštite koji smo prvi uveli po ugledu na Evropsku uniju.

Uz pomoć evropskih partnera – Francuske i Slovenije, u Crnoj Gori je, podsjećaju iz MVP, pokrenut Regionalni centar za jačanje kapaciteta za borbu protiv sajber napada.

“Takođe, prošlonedjeljnim potpisivanjem Sporazuma sa Frontex-om o čuvanju crnogorskih granica, a u cilju pridruživanja naporima Evropske unije da spoljne granice ostanu bezbjedne i da se suzbiju nelegalne migracije, Crna Gora opet predvodi region i u ovom važnom pitanju za evropsku bezbjednost”, dodaju iz MVP.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve