Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

REFORMA SD Šehović: Na Kongresu ćemo se predstaviti kao emancipatorska građanska partija moderne ljevice

Navodi da je sama odluka predsjednika Ivana Brajovića da se nakon šest više nego uspješnih godina koliko je proveo na SD, ne kandiduje za još jedan mandat, svakako značajna promjena sama po sebi, jer je on na taj način svjesno, namjerno i nesebično pružio nemjerljiv doprinos okretanju novog lista u partiji, kako bi se pripremila za novo vrijeme koje je već došlo

Aktuelni potpredsjednik Socijaldemokrata i poslanik u Skupštini Damir Šehović za sada je jedini kandidat za novog lidera partije u susret kongresu koji je zakazan za 31. januar naredne godine. Kako je kazao, kao kandidatu za novog predsjednika partije imponuje mu jednoglasna podrška svih do sada održanih opštinskih odbora, ali ga i obavezuje. Najavio je reformu partije i smjenu generacija, kao i uvođenje novih organa i većeg broja potpredsjedničkih mjesta.

”Pripreme za drugi Kongres Socijaldemokrata, koji će se održati 31. januara naredne godine, ulaze u završnu u fazu. Opštinski odbori privode kraju interne procedure koje se odnose na odabir delegata, kojih će ukupno sa pravom glasa biti 501, kao i kandidata za članove novog saziva Glavnog odbora. Očekivanje je da taj dio posla završimo do kraja mjeseca. U međuvremenu traje javna unutarpartijska rasprava o novom Statutu partije, a uskoro i o novom programu. Na Kongresu ćemo dovesti do kraja već započetu temeljnu reformu partije na svim nivoima, koja podrazumijeva ne samo smjenu generacija i znatno mlađu generaciju političkih lidera koji će u narednom periodu biti na njenom čelu, nego i još jasnije i bliže građanima programsko profilisanje stranke, bez isključivosti i radikalizma bilo koje vrste, te decentralizovaniju i funkcionalniju organizacionu strukturu, ali i jasan otklon od određenih devijacija koje su i kod nas bile prisutne kao rezultat dugog boravka u vlasti”, kazao je Šehović.

Govoreći o tome šta predviđaju novi statut i program partije, on navodi da je sama odluka predsjednika Ivana Brajovića da se nakon šest više nego uspješnih godina koliko je proveo na SD, ne kandiduje za još jedan mandat, iako bi zasigurno imao nepodijeljenu podršku Kongresa, svakako značajna promjena sama po sebi, jer je on na taj način svjesno, namjerno i nesebično pružio nemjerljiv doprinos okretanju novog lista u partiji, kako bi se pripremila za novo vrijeme koje je već došlo.

”Imajući u vidu da još uvijek traje javna rasprava, rano je da govorimo o pojedinostima, ali vam zasigurno mogu reći da će biti značajno povećan broj ljudi koji će biti uključeni u proces donošenja odluka, te da će shodno tome ne samo biti povećan broj potpredsjednika, nego će biti i uveden jedan broj novih organa Partije, dok će novom političkom momentu prilagođeniji program, pružiti adekvatne savremene ljevičarske a ne radikalne populističke odgovore na brojne rastuće izazove. Jer su Crnoj Gori potrebne promjene koje će joj obezbijediti prosperitet, a ne promjene koje će je uvesti u haos. Ovo drugo nažalost gledamo poslednjih godinu dana”, naveo je Šehović.

Kako je dodao, nezavisno od toga da li će Kongres izabrati njega ili nekog drugog za novog predsjednika, Socijaldemokrate će se u narednom periodu još jasnije profilisati kao progresivna, emancipatorska, istinski građanska partija moderne ljevice, koja će biti vrijednosna i svaka druga alternativa ne konstituentima aktuelne vlasti, nego, kako je kazao, retrogradnom sistemu vrijednosti koji je posljednjih godinu dana kreirala.

”Svakako da mi kao kandidatu za novog predsjednika imponuje praktično jednoglasna podrška svih do sada održanih opštinskih odbora. Ali, sa druge strane, još i više me obavezuje. Jednako kao i aktivna podrška predsjednika Ivana Brajovića ne samo započetom sveobuhvatnom procesu podmlađivanja partije, nego i meni lično. Jer Crnu Goru, u konačnom, nakon zaokruživanja jedne političke etape, u kojoj je obnovljena nezavisnost, ostvareno članstvo u NATO i pređen najveći i najzahtjevniji dio evropskog puta, očekuje druga vrsta političke borbe. Vrijednosna prije svega. I to između onih koji vjeruju u građansko i evropsko, i onih koji taj koncept ne samo ne razumiju, nego mu suprotstavljaju prevaziđene svjetonazore, svojstvenije srednjem a ne XXI vijeku. Zato će SD snažno insistirati upravo na takvoj platformi, jer smo svjesni da u patološki podijeljenom našem društvu, jedini kohezioni faktor može i mora biti građanska i evropska orijentacija”, rekao je Šehović.

Vanredni izbori izvjesni

Komentarišući aktuelnu političku situaciju, Šehović je ponovio da razrješenje krize vidi samo u vanrednim izborima koje bi pripremila manjinska, odnosno prelazna vlada.

”Vlast nas je za samo godinu dana dovela ne samo do ekonomskog, epidemiološkog, obrazovnog, kulturnog i generalno ideološkog posrnuća, nego, rekao bih, do civilizacijskog sunovrata, zbog čega u najkraćem mogućem periodu mora biti smijenjena. Na vanrednim izborima koje bi pripremila manjinska, odnosno prelazna vlada”, kazao je potpredsjednik SD Damir Šehović.

IzvorDan

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve