Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao pomoć – Za Ukrajinu 61 milijarda, 26 za Izrael, 8 za Tajvan

Paket Predstavničkog doma sličan je zakonu koji je Senat usvojio u februaru, osim što su republikanci Predstavničkog doma dodali četvrti zakon koji uključuje druge prioritete GOP-a, uključujući sankcije Iranu i mjeru koja bi mogla dovesti do zabrane TikToka

Predstavnički dom Američkog kongresa izglasao je 61 milijardu dolara vrijednu pomoć predviđenu za Ukrajinu u trenutku kada se ova država suočava sa lošim izgledima na frontu prema Rusiji.

Paket Predstavničkog doma sličan je zakonu koji je Senat usvojio u februaru, osim što su republikanci Predstavničkog doma dodali četvrti zakon koji uključuje druge prioritete GOP-a, uključujući sankcije Iranu i mjeru koja bi mogla dovesti do zabrane TikToka.

Paket je vrijedan skoro 95 milijardi dolara, uključuje tri zakona koji imaju za cilj pružanje pomoći Ukrajini, Izraelu i Indo-pacifičkom regionu.

Kongres izglasao je skoro 61 milijardu dolara pomoći za Ukrajinu. Oko 23 milijarde dolara bi se koristilo za popunu američkog oružja, zaliha i objekata 11 milijardi dolara bi finansiralo tekuće američke vojne operacije u regionu. Skoro 14 milijardi dolara pomoglo bi Ukrajini da kupi napredne sisteme naoružanja i drugu odbrambenu opremu.

Za usvajanje je glasalo 311 članova Kongresa, a protiv je bilo 112.

Senat je izglasao i više od 8 milijardi dolara za indo-pacifičku sigurnost: 3,3 milijarde dolara za razvoj podmorske infrastrukture, 2 milijarde dolara stranog vojnog finansiranja za Tajvan i druge ključne saveznike, 1,9 milijardi dolara za popunu odbrambenih artikala i usluga koje se pružaju Tajvanu i regionalnim partnerima.

Potrebno je da pomoć izglasa i Senat, a zatim da ga potpiše predsjednik Džo Bajden, što će se desiti u narednim danima.

Izglasan je i novi paket sankcija Iranu, te zakon koji omogućava zabranu Tik Toka u SAD-u. Izglasan je i zakon koji omogućava da se zamrznuta ruska sredstva koriste za pomoć Ukrajini.

Očekuje se da će izglasati i više od 26 milijardi dolara za Izrael, 4 milijarde dolara za raketne odbrambene sisteme Iron Dome i David's Sling, 1,2 milijarde dolara za odbrambeni sistem Iron Beam, koji se suprotstavlja raketama kratkog dometa i prijetnjama od minobacača, 4,4 milijarde dolara za popunu odbrambenih artikala i usluga pruženih Izraelu, 3,5 milijardi dolara za nabavku naprednih sistema naoružanja i drugih artikala kroz Program stranog vojnog finansiranja, 9,2 milijarde dolara humanitarne pomoći

IzvorKlix

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve