Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Raščanin-Radičević: Rodni stereotipi, manje mogućnosti za napredovanje i mala zastupljenost žena na rukovodećim pozicijama

Funkcionerka SD-a je naglasila da postizanje pravičnosti, te poboljšanje stanja u ovoj oblasti, zahtijeva snažan politički angažman, zakonodavstvo koje garantuje ravnopravne uslove i prakse, kao i promovisanje jednakih mogućnosti na svim nivoima

Predsjednica Foruma žena Socijaldemokrata Crne Gore Ivana Raščanin-Radičević saopštila je da danas kada se slave postignuća u borbi za rodnu ravnopravnost, društvo se istovremeno suočavamo i sa izazovima koji podsjećaju na to da još uvijek ima mnogo onoga što treba uraditi.

“Jedno od ključnih pitanja na putu ka ravnopravnosti je ostvarivanje prava na jednaku zaradu između žena i muškaraca. Ovo pravo je ključno za ostvarivanje pravičnosti, poštovanja dostojanstva, ali i predstavlja temelj demokratičnosti jednog društva”, kazala je Raščanin-Radičević.

Ona je podsjetila da je u cilju suzbijanja rodne razlike u zaradama, Evropski parlament odobrio Direktivu o transparentnosti zarada ističući potrebu za transparentnošću i jednakosti u zaradama, ali i da je Evropski savjet 24. aprila 2023. godine objavio usvajanje novih pravila o transparentnosti zarada sadržanih u Direktivi koja imaju za cilj suzbijanje postojeće razlike u zaradama između muškaraca i žena i osiguravanje jednake zarade za jednaki rad, kao i povećanje transparentnosti zarada, jer zahtijeva od kompanija da otkriju informacije o svojim politikama zarade i rodnoj razlici u platama unutar svojih organizacija.

“Potpuno je jasno je da se suočavamo sa nepravdom kada žene dobijaju manje za svoj rad, iako obavljaju iste ili često čak i veće poslove od muških kolega. Ova rodna razlika u zaradama nije samo nepoštena, već šteti demokratskom procesu u cjelini”, ocijenila je Raščanin-Radičević.

Predsjednica Foruma žena SD-a naglašava da pored zakonodavnog okvira koji zabranjuje diskriminaciju postoje razlike u zaradama između muškaraca i žena koje ukazuju na neravnopravan položaj na radnom mjestu.

“U mnogim zemljama, pa i kod nas postoji zakonodavni okvir koji zabranjuje diskriminaciju na osnovu pola, što podrazumjeva i jednaku platu za jednaki rad. Međutim, i pored toga postoje razlike u zaradama između muškaraca i žena koje ukazuju na nastavak rodne neravnopravnosti na radnom mjestu.

Razlozi za razlike u zaradama mogu biti složeni i uključuju faktore kao što su rodni stereotipi, manje mogućnosti za napredovanje i nedovoljna zastupljenost žena u višim rukovodećim pozicijama”, pojasnila je Raščanin-Radičević.

Prema njenim riječima prepreku za karijerno napredovanje žena predstavlja i nemogućnost uspostavljanja balansa između privatnog i poslovnog.

“Takođe, nemogućnost uspostavljanja balansa između privatnog i poslovnog, za šta su Socijalademokrate u prethodnom periodu pokrenule inicijativu, predstavlja veliku prepreku za žene”, istakla je Raščanin-Radičević.

Raščanin-Radičević kao izazov prepoznaje i to da su žene često koncentrisane u sektorima ili zanimanjima gdje su plate niže u poređenju sa onim sektorima u kojima prednjače muškarci, što kako je dodala u konačnom dovodi do ekonomskih gubitaka za žene, ograničava njihovu finansijsku nezavisnost i narušava njihovu socijalnu sigurnost.

“Diskriminacija u platama je prepoznata kao jedna od ključnih prepreka u postizanju jednakosti između muškaraca i žena. Naime, žene u Evropskoj uniji u prosjeku zarađuju 13% manje od svojih muških kolega, a rodna razlika u platama je tokom proteklih godina uglavnom ostala nepromijenjena. Neravnoteža u plaćanju žena u odnosu na muškarce povećava rizik od siromaštva i doprinosi razlici u penzionim primanjima između muškaraca i žena, koja je 2018. godine u Evropskoj uniji iznosila 30%.

Da bismo postigli pravičnost i održivi razvoj, moramo hitno preduzeti korake kako bismo ispravili ovo nepravedno stanje”, navela je Raščanin-Radičević.

Funkcionerka SD-a je naglasila da postizanje pravičnosti, te poboljšanje stanja u ovoj oblasti, zahtijeva snažan politički angažman, zakonodavstvo koje garantuje ravnopravne uslove i prakse, kao i promovisanje jednakih mogućnosti na svim nivoima.

“Kao društvo, treba da nastojimo da napredujemo ka ostvarenju jednakosti zarada muškaraca i žena, što zahtijeva napore na svim nivoima, uključujući zakonodavstvo, politiku, poslodavce i individualno delovanje”, zaključila je Raščanin-Radičević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve