Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Raščanin-Radičević: 51% žena ne smije se svesti na statistiku

''Rodno zasnovan govor mržnje i nasilje nad ženama u politici mogu obeshrabriti žene da se politički aktiviraju, da se kandiduju i osvoje političku poziciju. Seksistički i mizogini komentari imaju za cilj da diskredituju one žene u javnom prostoru koje afirmišu i zastupaju vrijednosti participativne demokratije, a na taj način može se potpuno uzdrmati temeljna vrijednost demokratskog procesa''

“Preko polovine žena od ukupnog broja stanovnika u Crnoj Gori, ne smije se svesti na statistiku kad dođemo do procesa odlučivanja, jer one će dati ključni doprinos u normalizaciji javnog diskursa i političkih prilika u Crnoj Gori. Zato pozdravljam jučerašnje potpisivanje Kodeksa za fer i demokratsku izbornu kampanju, čime su se predstavnici političkih partija obavezali na nenasilnu komunikaciju i promovisanje prava građana da glasaju slobodno. Ovo posebno uzevši u obzir da je značajan broj slučajeva verbalnog, ali i drugog nasilja, usmjeren upravo na žene.” To je saopštila predsjednica Foruma žena SD i kandidatkinja liste “Zajedno” Ivana Raščanin-Radičević.

“Rodno zasnovan govor mržnje i nasilje nad ženama u politici mogu obeshrabriti žene da se politički aktiviraju, da se kandiduju i osvoje političku poziciju. Seksistički i mizogini komentari imaju za cilj da diskredituju one žene u javnom prostoru koje afirmišu i zastupaju vrijednosti participativne demokratije, a na taj način može se potpuno uzdrmati temeljna vrijednost demokratskog procesa.

Svjedoci smo da su u prethodnom periodu mnoge političarke bile izložene brutalnom govoru mržnje u javnom prostoru od strane različitih aktera i to ne smijemo više dozvoliti. Ne smijemo ćutati na seksizam, mizoginiju i nasilje. Moramo reći Stop govoru mržnje!”

Ona je dodala i da kroz jednako učešće žena i muškaraca u izbornim procesima i jednake mogućnosti u donošenju odluka, jedino je moguće ostvariti transformaciju duboko ukorijenjenih patrijahalnih rodnih odnosa.

“33% žena među kandidatima Socijaldemokrata na listi “Zajedno”, kao i žene na svim ključnim mjestima u našoj partiji, pokazatelj su da mi ne pričamo nego sprovodimo. Žene su uvijek bile one koje imaju viziju, koje su sposobne, koje su svojom snagom i ambicijama radile i gradile Crnu Goru. Danas u U Crnoj Gori imamo preko 51% žena, koje nisu i ne smiju biti brojka, one su snaga i njihov uticaj je značajan za donošenje odluka.”

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve