Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

Ramović: Vlada da hitno informiše javnost da li su prikupili dokaze ili računaju da je medijska kampanja dovoljna

''Potrebni su konkretni odgovori na postavljena pitanja da bi se ili povratila vjera da je borba protiv organizovanog kriminala moguća ili da građani znaju da je to za ovu vlast samo igračka za samohvalisanje''

Da bi ozbiljne optužnice postojale na osnovu snažnih indicija kojima smo zatrpani u javnosti, izvršna vlast hitno treba da informiše javnost da li raspolaže materijalnim dokazima u tim slučajevima, odnosno da li je učinila sve što je mogla da bi optužnice bile osnažene, onamo gdje postoje snažne indicije. Ujedno to bi bila i značajna pomoć u radu Tužilaštva kako bi imalo ozbiljnije slučajeve pred sudom, koji bi mogli tada da pokrenu sveopštu akciju propitivanja ključnih nosilaca kriminalnih aktivnosti gdje god se oni nalazili. Rukovodstvo bezbjednosnog sektora treba da objasni da li su prikupili konkretne dokaze ili računaju da će medijskom kampanjom savladati organizovani kriminal, saopštio je isred Preokreta Dino Ramović. 

Drugim riječima, kako je kazao, funkcioneri Vlade treba da saopšte šta su uspjeli od materijalnih dokaza da obezbijede u spektakularnim slučajevima, a da pritom to nije prepiska iz Sky aplikacija koja je dobijena sistemom međunarodne saradnje.

“Nesumnjivo je da ona može i treba da bude trag za nadležne organe, ali koje konkretne dokaze je izvršna vlast obezbijedila da ih potkrijepi? Ukoliko se uđe u izuzetno složene procese sa samo prepiskom iz Sky aplikacije, ko će preuzeti odgovornost ako ti slučajevi “padnu”, a ljudi koji se sumnjiče za teška krivična djela zapravo time dožive određeni vid abolicije”, upitao je Ramović.

Isto tako, ocjenjuje, važno je da funkcioneri Vlade saopšte da li je Sky prepiska za njih u svim slučajevima snažna indicija, ili se ona uzima relevantnom tek kada se provjere sa operativnim podacima i materijalnim dokazima? Ukoliko nema dostupnih materijalnih dokaza ni nakon skoro tri godine, čak i u slučajevima koji su gotovo “javna tajna” – ko snosi odgovornost za taj neobavljen posao?

“Ukoliko sva pitanja ostanu bez odgovora, imamo zapravo samo simulaciju borbe protiv organizovanog kriminala i sasvim je tada za građane nevažno da li je to plod neznanja, nesposobnosti, loše koordinacije ili nečeg četvrtog. Zato su potrebni konkretni odgovori na postavljena pitanja da bi se ili povratila vjera da je borba protiv organizovanog kriminala moguća ili da građani znaju da je to za ovu vlast samo igračka za samohvalisanje”, zaključuje Ramović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve