Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Raković: Sinod SPC usvojio tekst ugovora sa Crnom Gorom

Raković tvrdi da nema nikakvih dilema da ga je juče usvojila i Vlada Crne Gore, jer ona odlučuje prema svom Poslovniku, prema čijim odredbama je, kako navodi, za odluku dovoljno 50 procenata plus glas jednog od ministara

Kvaziistoričar Aleksandar Raković izjavio je za RTS, da je Sinod takozvane Srpske pravoslavne crkva SPC (bord direktora) usvojio tekst takozvanog temeljnog ugovora o odnosima SPC i Crne Gore, navodeći da očekuje da ga dvije strane uskoro i potpišu čime bi stupio na snagu.

„SPC ima potpunu stabilnost u Crnoj Gori, ali ovo je prilika da se produbi ta stabilnosti i njeni odosi sa Crnom Gorom“, rekao je Raković za Radio televiziju Srbije (RTS), precizirajući da je Sinod u petak usvojio nacrt ugovora čime je postao prijedlog.

On je rekao da je Temeljni ugovor važan da se urede međusobna prava i obaveze Crne Gore i SPC, da se još jasnije precizira status SPC u Crnoj Gori, i da se on odredi prema tamošnjem zakonu o vjerskoj slobodi.

Raković tvrdi da nema nikakvih dilema da ga je juče usvojila i Vlada Crne Gore, jer ona odlučuje prema svom Poslovniku, prema čijim odredbama je, kako navodi, za odluku dovoljno 50 procenata plus glas jednog od ministara.

„Bilo je više nego dovoljno glasova. Eventualno ponovljeno glasanje može se odnositi samo za ova tri člana vlade koji nisu bili na sjednici, ali ni to se neće dogoditi. Odluka je donijeta, Vlada Crne Gore je sinoć uputila saopštenje da je usvojila Nacrt ugovora i ta stvara je gotova“, rekao je Raković.

Lider SPC Porfirije je objasnio da tekst „koji je u principu usaglašen, mora da prođe kroz Sinod i tu bude potvrđen“, i da će naknadno, ako sve bude u redu, biti preciziran datum potpisivanja.

IzvorRTS

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Anon
09.07.2022-13:18 13:18

Na silu je i Aco palikuća pokušao. Potrajao je godinama ali nije izdurao. Crna Gora je Evropska, a ne Rusko Azijska. Mi smo ovdje zavazda.

COL
09.07.2022-19:10 19:10

Aca palikuća, koji je đečinstvo proveo na Cetinju obršio je onako kako je zaslužio, izrešetan kuršumima na ulicama Marseja, zbog uništenja Crne Gore i crnogorske pravoslavne crkve. Marko Daković jedan o glavnih utamnjičitelja Crne Gore završio je kako je zaslužio, pod kašumima opljačkanog zlate iz centralne banke Bivše kraljevine Jugoslavije. Izgleda da ružno obrše svi koji su radili na razuru Crne Gore bojte se i vi izrodi…