Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović uputio Abazoviću i Novoviću dopis sa inicijativom za ponovno preispitivanje pet krivičnih prijava

Radulović uputio dopis u sa vezi sa inicijativom za ponovno preispitivanje pet krivičnih prijava koje su proizvele značajne materijalne, ekološke i razvojne štete

Šef Kluba poslanika Demokratski front – PzP, Branko Radulović uputio je predsjedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću i glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, dopis u sa vezi sa inicijativom za ponovno preispitivanje pet krivičnih prijava koje su proizvele značajne materijalne, ekološke i razvojne štete.

“Poštovana gospodo, obraćam vam se sa zahtjevom, da svako iz svoje nadležnosti, hitno preispitate i zaustavite pogrešne, protivzakonite i kriminalne radnje, koje su proizvele i proizvode značajne materijalne, ekološke i razvojne štete, te bi njihovo dalje djelovanje bitno uticalo na devastaciju najvažnijih resursa i proizvelo ogromne finansijske gubitke i odredilo budućnost Crne Gore. U tom cilju neophodno je procesuirati krivične prijave koje, koje sam ranije dostavio Tužilaštvu”, naveo je Radulović.

Kako je saoppštio, u cilju zaustavljenja realizacije pogrešnih odluka, protivzakonitih i kriminalnih radnji sam u dužem vremenskom periodu ukazivao na pogrešno činjenje, procesuirao mnoge inicijative, predlagao rešenja i konačno podnio brojne krivične prijave.

Međutim, ističe, sve je bilo uzalud, “nailazio sam na „zid ćutanja“ bilo da su u pitanju Premijer, ministri, vrhovni državni tužilac, glavni specijalni tužilac ili šef specijalnog policijskog odjeljenja. U rijetkim situacijama sam dobijao odgovor da su predmeti kompleksni i da se nalaze u izviđaju. Siguran sam da je jedina istina da su interesi pojedinih političara, tajkuna i povezanih lica bili ispred javnog interesa”.

“Zabrinjavajuće je da prethodna Vlada, i pored mojih upozorenja čak i prijetnji, nije ništa učinila da ove radnje na koje sam konkretno ukazivao preispita i zaustavi”, ocijenio je Radulović.

Prema njegovim riječima, kako ste najavili da su vladavina prava, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, preispitivanje štetnih ugovora i ekonomski razvoj, osnovne odrednice 43. Vlade, kao i diskuntinuitet dosadašnjih praksi i profesionalan rad SDT-a, to očekujem vaše hitno postupanje.

“Takođe očekujem, ne samo zaustavljanje kriminalnih radnji već i nadoknađivanje učinjenih šteta, raskidanje štetnih ugovora i snošenje krivične odgovornosti aktera kriminalnih djela. Zahtijevam preispitivanje odgovornosti ne samo direktnih aktera, već i prethodnih vrhovnih državnih tužilaca Ranke Čarapić, Vesne Medenice protiv kojih sam već podnio krivične prijave, ali i gospodina Ivice Stankovića, Milivoja Katnića i Dragana Radonjića, zbog nepostupanja po krivičnim prijavama i opstruiranja krivičnog postupka”, naveo je Radulović u dopisu.

Vaš odnos prema ovim krivičnim prijavama koje su dokumentovane brojnim dokazima, a koje tretiraju najznačajnije državne funkcionere u prethodnih trideset godina, će pokazati vašu spremnost za istinsku borbu protiv visoke korupcije i demontažu hibridnog kriminogenog režima koji je zaroio državu. To će odrediti tempo evropskih integracija i ispunjenje kriterijuma iz poglavlja 23. i 24.

“Od brojnih krivičnih prijava koje sam lično, ili sa kolegama iz Pokreta za promjene podnosio VDT-u, zbog hitnosti djelovanja važnog po budućnost Crne Gore, izdvojiću sledeće:

Krivična prijava od 14.02.2011.godine, protiv Mila Đukanovića, Silvija Berluskonija i sedam drugih lica, zbog osnovane sumnje da su izvršili brojna krivična djela iz Krivičnog zakonika Crne Gore, prije i tokom tenderskog postupka prodaje i dokapitalizacije dijela akcija EPCG A.D. italijanskoj kompaniji A2A S.p.A i prodaje i dokapitalizacije dijela akcija CGES A.D. italijanskoj kompaniji Terna Group S.p.A;

Krivična prijava od 13.10.2014.godine, protiv Mila Đukanovića, Olega Deripaske i 30 lica, zbog osnovane sumnje da su izvršili brojna krivična djela iz Krivičnog zakonika Crne Gore, u vezi sa poslovanjem Kombinata aluminijuma Podgorica;

Krivična prijava od 22.06.2017.godine, protiv Mila Đukanovića i devet lica, zbog osnovane sumnje da su izvršili brojna krivična djela iz Krivičnog zakonika Crne Gore, u vezi sa eksploatacijom cvenih boksita u Nikšiću;

Krivična prijava od 29.06.2020.godine, protiv Duška Markovića i pet lica, zbog osnovane sumnje da su izvršili brojna krivična djela iz Krivičnog zakonika Crne Gore, u vezi sa tzv. ekološkom rekonstrukcijom TE Pljevlja I i

Krivična prijava od 29.06.2020.godine, protiv Duška Markovića i četiri lica, zbog osnovane sumnje da su izvršili brojna krivična djela iz Krivičnog zakonika Crne Gore, u vezi sa načinom izgradnje HE Komarnica”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Pepo
06.05.2022-12:32 12:32

A sto je sa krivičnom prijavom protiv tebe i jos dva lica u vezi tvoje malverzacije i trgovinom zeljezom gdje si Zeljezaru zavio u crno i njene radnike? Šta je sa sticungom i trgovinom deviza profo? Da li je jos aktivna firma Maring?

Cetinje
06.05.2022-12:53 12:53

Brce staro Nacionalisticko dosta je bijo prepusti svjezim mladimn da mozak upotrijebe dosta je bilo vaseg fasizma Cetnickog Sve sto je staro nije za upotrebu sve na svijetu ima ROK  datum traja jedino kod CETNICKIH NACIONALISTA nema -da ste dobri bili VLADALI BI -PREPUSTITE OMLADINI  SKOLOVANOJ  BEZ MRZNJE CRNE GORE!

COL
06.05.2022-15:47 15:47

Što bi stari rekli : Ni da trepne, ni da se namršti, niti da se zacrveni…