Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović o integracijama: Zastoj i sve više negativnih ocjena

Momčilo Radulović, iz Evropskog pokret u Crnoj Gori, kaže za TVCG, da se sa sličnim problemima suočavaju i ostale zemlje Zapadnog Balkana, a uzimajući u obzir i odnose između zemalja regiona, može se reći, dodaje, da je proces proširenja i dalje daleko

Sve je više negativnih ocjena, koje Crnoj Gori, za sada, Evropska unija šalje diplomatskim kanalima, a uskoro će, kako cijene u Evropskom pokretu u Crnoj Gori, Evropa svoje nezadovoljstvo crnogorskim rezultatima, predočiti u Izvještaju o napretku.

Momčilo Radulović, iz Evropskog pokret u Crnoj Gori, kaže za TVCG, da se sa sličnim problemima suočavaju i ostale zemlje Zapadnog Balkana, a uzimajući u obzir i odnose između zemalja regiona, može se reći, dodaje, da je proces proširenja i dalje daleko.

Sve su to podaci, desetak dana pred Bledski forum, na kojem će zvaničnici pokušati da nađu rješenje za izlazak iz sadasnje krize.

“Zastoj” – tako u Evropskom pokretu u Crnoj Gori objašnjavaju trenutno stanje na putu naše države ka Evropskoj uniji.

“Zakoni koji su očekivani da budu usvojeni na jedan transparentan i efikasan i kompromisan način nijesu usvijeni na taj način, medeni mjesec između struktura EU i Crne Gore i njenih institucija je prošao i može se reći da svakog dana imamo sve više negativnih ocjena koji se do sada šalju više diplomatskim kanalima, ali i sve više otvoreno ka strukturama vlasti u Crnoj Gori”, kaže Radulović za TVCG.

I pregovaračka struktura u Crnoj Gori desetkovana je, smatra Radulović. Zbog trenutne političke situacije možemo, kaže platiti visoku cijenu.

“U samoj Crnoj Gori politički odnosi su ti koji su uveliko usporili proces evropskih integracija, efikasnost Vlade, efikasnost Skupštine i svih ostalih državnih istitucija i to je ono što je i notifikovano od strane naših evropskih partnera i biće vjerovatno i notifikovano u sljedećem Izvještaju o progresu. Problema ima mnogo, ne vidim njihovo rješenja u skorijem periodu i vjerovatno će morati doći do nekog političkog rješenja, a to političko rješenje će se ogledati u novim izborima”, poručio je Radulović.

Ističe da je primjetan i zamor evropskih institucija kada je riječ o procesu proširenja, ali i negodovanje pojednih članica da u Evropsku uniju uđu i zemlje Zapadnog Balkana.

Proces proširenja dodatno usporavaju, kaže Radulović i turbulentni odnosi između zemalja regiona.

“Svakakako da je najznačajniji onaj koji dolazi od Srbije i njenih pritisaka na većinu zemalja na Zapadnom Balkanu, a posebno na Crnu Goru i politički, i ekonomski i ukoliko hoćete klerikalni . To su sve pritiski u kojima se izazivaju problemi u društvima zemalja okruženja i to je ono što ne doprinosi regionalnoj saradnji ni evropskim integracijama”, naveo je Radulović.

Zato će lideri zemalja regiona, sa evropskim čelnicima imati o čemu da razgovaraju prvog i drugog septembra na Bledskom forumu, vodećoj međunarodnoj konferenciji o ključnim izazovima Evrope i svijeta.

U Sloveniji će biti i predstavnici civilnog sektora, a svi zajedno će pokušati da nadju rješenje za izazove sa kojima se suočavamo.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Radulović o integracijama: Zastoj i sve više negativnih ocjena – CG Vijesti
23.08.2021-22:22 22:22

[…] Aktuelno […]