Petak, 10 Maja, 2024
Rubrika:

Radulović: Njemačka će nastaviti da podržava Crnu Goru na putu ka članstvu u EU

Veber se nada da će Njemačka podržati sve zemlje kandidate za članstvo u regionu Zapadnog Balkana kroz Berlinski proces, sa jasnom vizijom i uvjerenjem da ovaj region pripada evropskoj porodici

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović sastao se danas sa ambasadorom Savezne Republike Njemačke Robertom Veberom.

Šef crnogorske diplomatije je istakao da su Crna Gora i SR Njemačka primjer dobrih međudržavnih odnosa koje karakteriše sadržajnost i otvorena komunikacija na svim poljima, kao i intenzivan politički dijalog. Na toj liniji, dodao je da su prijateljski bilateralni odnosi potvrđeni i kroz aspekat suočavanja sa posljedicama globalne pandemije, kroz podršku koju je Njemačka uputila našoj državi. On se zahvalio sagovorniku na kontinuiranoj pomoći Njemačke u ostvarenju naših strateških vanjskopolitičkih prioriteta – punopravnog članstva u NATO-u i u procesu pristupanja EU, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

”Crna Gora je snažno posvećena implementaciji obaveza koje prostiču iz članstva u Alijansi, kao i ispunjavanju kriterijuma u okviru EU pregovaračkog procesa”, naglasio je Radulović.

On je takođe istakao da je cilj nove crnogorske administracije ubrzavanje pretpristupnih pregovora sa EU, posebno u poglavljima 23 i 24.

Novoizabrani ministar vanjskih poslova je čestitao Njemačkoj na uspješnom predsjedavanju Evropskom unijom, tokom kojeg se, pored trenutnih izazova vezanih za globalnu pandemiju, snažno podržava proces proširenja. U tom kontekstu poručio da je Crna Gora, kao zreo i kredibilan saveznik, prihvatila novi pristup u pregovoračkom procesu, te time pokazala spremnost da, kroz intenziviranje dijaloga sa državama članicama, unapređuje svoju poziciju.

Radulović je posebno naglasio značaj ekonomske diplomatije, te na toj liniji najavio dinamičniji pristup u radu diplomatsko-konzularnih predstavništava Crne Gore. Dodao je da bi u tom kontekstu iskustvo i ekspertiza SR Njemačke bilo od velikog značaja.

Ambasador Veber se zahvalio ministru Raduloviću na prijemu, poželivši mu uspješan mandat.

Veber je izrazio nadu da će nova Vlada još dinamičnije pristupiti procesu pridruživanja naše države u EU, podsjetivši da Njemačka podržava sve zemlje kandidate za članstvo u regionu Zapadnog Balkana kroz Berlinski proces, sa jasnom vizijom i uvjerenjem da ovaj region pripada evropskoj porodici. U tom pogledu, ambasador Veber je ocijenio da Crna Gora predstavlja primjer predanog i odgovornog kandidata u procesu evropske integracije. On je takođe istakao da su poruke nove Vlade u pogledu nastavka postojećeg vanjskopolitičkog pravca Crne Gore izuzetno ohrabrujuće.

Sagovornici su dogovorili nastavak intenzivne i otvorene komunikacije na institucionalnom i političkom nivou, izmedju dvaju zemalja, zaključuju iz Ministarstva vanjskih poslova.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve