Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović: Nije izvjesno razrješenje Đukanovića

U razgovoru za Glas Amerike Radulović navodi da, shodno trenutnoj situaciji, nije izvjesno da će u pravnom smislu doći do rezultata koji bi, kako ukazuje, u osnovi mogao da znači razrješenje predsjednika države

Predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore Branislav Radulović saopštio je da još ne postoje formalno pravni uslovi da bi se, shodno inicijativi vladajuće Socijalističke narodne partije (SNP), odlučivalo o opozivu predsjednika držvave Mila Đukanovića.

U razgovoru za Glas Amerike Radulović navodi da, shodno trenutnoj situaciji, nije izvjesno da će u pravnom smislu doći do rezultata koji bi, kako ukazuje, u osnovi mogao da znači razrješenje predsjednika države.

Postupak za utvrđivanje da li je Đukanović povrijedio najviši pravni akt inicirala je vladajuća Socijalistička narodna partija.

U toj partiji smatraju da je predsjednik Crne Gore, kako su navelil u obrazloženju, povrijedio Ustav kada je Srpskoj pravoslavnoj crkvi poručio da nije pametno insistirati na ustoličenju mitropolita Joanikija na Cetinju.

Radulović kaže da pitanje ocjene ustavnosti postupanja predsjednika Crne Gore, u vezi sa dešavanjima na Cetinju, koje je inicirala članica vladajuće većine Socijalistička narodna partija ima političku i pravnu dimenziju.

“Kada je posrijedi politički aspekt inicijative sasvim je prirodno da se koristi svaki povoljan momenat da jedan ili drugi politički subjekat, uslovno rečeno, nanesu štetu drugoj strani”, navodi Radulović.

On, međutim, objašnjava da u formalno pravnom smislu još nema prijedloga, dodajući da je neophodno da prvo bude izglasan na plenarnoj sjednici.

“Parlament ga zatim upućuje Ustavnom sudu, slijedi procedura izjašnjenja, u roku tri dana mora da bude dostavljen predsjedniku države koji u roku 15 dana ima pravo da se izjasni. Situacija je sada takva da procesni aspekti nijesu ispunjeni”, kaže Radulović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve