Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

Radulović: Na osnovu našeg zakonodavstva predsjednik može biti osoba koja ima samo crnogorsko državljanstvo

Poslanici su pokazali da ''ne znaju šta je Ustavni sud, šta treba da posjeduje neka ličnost da bi bila izabrana za sudiju Ustavnog suda i da pitanja kandidatima pokazuju da oni ne znaju koja je uloga Ustavnog suda''

Advokat Veselin Radulović gostujući u jutarnjem programu Televizije 7, komentarišući intervjue kandidata za sudije Ustavnog suda, kazao je da poslanici nisu pokazali stepen “ozbiljnosti” kod obavljanja pomenutih, dodajući da su poslanici pokazali da “ne znaju šta je Ustavni sud, šta treba da posjeduje neka ličnost da bi bila izabrana za sudiju Ustavnog suda i da pitanja kandidatima pokazuju da oni ne znaju koja je uloga Ustavnog suda”.

“Poslanici nisi procijenili da li će kandidat biti spreman da odoli svim eventualnim pritiscima i da odluke donosi isključivo na osnovu odredbi Ustava. Nažalost, političare to nije interesovalo. Interesovale su ih neke druge stvari koje nemaju nikakve veze sa obavljanjem funkcije sudije Ustavnog suda”, kazao je Radulović gostujući na TV 7.

Radulović napominje da je ipak dobro što smo došli u situaciju da ćemo najvjerovatnije imati funkcionalan Ustavni sud, ali razlog tome nije, kako kaže, “što su se političari odjednom uozbiljili, nego od straha od političke štete i međunarodnog pritiska”.

“Zbog propusta političara kod saslušnja kandidata za sudije Ustavnog suda, sada nije korektno označavati imenovane sudije da mogu pripadati određenoj političkoj opciji”, istakao je Radulović.

Prema njegovim riječima, nažalost stvorio se utisak kod javnosti da se vd stanja dozivljavaju kao normalna.

“Ne postoji primjer u svijetu da jedna Skupština ne radi svoj posao, da ne vrši izbor sudija Ustavnog suda, članova Sudskog savjeta ili Vrhovnog državnog tužioca.To samo ima kod nas”, kaže Radulović.

Komentarišući predsjedničke izbore i problem dvojnog državljanstva, Radulović je podsjetio da po zakonodavstvu predsjednik može biti “samo ono lice koje ima samo crnogorsko državljanstvo”.

“Kandidati koji predaju svoju kandidaturu Državnoj izbornoj komisji (DIK) su obavezni da prilože dokaze o ispunjavanju uslova za izbor za predsjednika Crne Gore”, kazao je Radulović dodajući da se “može pojaviti problem da nadležni organi Crne Gore, prije svega DIK ne posjeduje podatak da li kandidat za predsjednika Crne Gore ima državljanstvo druge države”, kazao je.

Govoreći o zahtjevu DIK-a koji se obratio MUP-u Srbije za provjeru podataka, za predsjedničke kandidate , Radulović je kazao da ne možemo da znamo kakav će odgovor biti, jer , kako je dodao, “nažalost i to je jedno od pitanja koje je opterećeno politkom i ne možete se pouzdati da će te na vrijeme dobiti prave informacije”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve