Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Radulović i Vag: Crna Gora i OEBS dijele viziju izgradnje povjerenja

Radulović rekao je da je saradnja sa najvećom svjetskom regionalnom bezbjednosnom organizacijom do sada bila besprekorna i izrazio očekivanje da će imenovanje Vag dati dodatan doprinos njenom daljem jačanju

Svijet se danas suočava sa složenim izazovima, zato multilateralizam ostaje najbolji način za njihovo rješavanje. Upravo zbog toga potrebna je relevantna, jaka i dobro organizovana Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju, rekao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović prilikom sastanka sa Dominik Vag, novom šeficom Misije OEBS-a u Crnoj Gori.

Radulović rekao je da je saradnja sa najvećom svjetskom regionalnom bezbjednosnom organizacijom do sada bila besprekorna i izrazio očekivanje da će imenovanje Vag dati dodatan doprinos njenom daljem jačanju.

„S velikim zadovoljstvom mogu potvrditi da je moja zemlja kao pouzdan partner predana načelima i vrijednostima OEBS-a i da dijelimo viziju izgradnje povjerenja među članicama“, istakao je ministar Radulović. To činimo, kako je rekao, i stremeći punom ostvarenju vladavine prava, te ciljeva koji čine temelj naše vanjske politike, a to su EU integracija i dobrosusjedski odnosi, zasnovani na pomirenju, međusobnom poštovanju i razumijevanju.

Napominjući da Misija OEBS-a ima kontinuiranu i odličnu saradnju sa crnogorskim institucijama, a posebno sa Ministarstvom vanjskih poslova, ambasadorka Vag je kazala da Misija ostaje otvorena za sve sugestije koje bi mogle ojačati uticaj aktivnosti koje sprovodi. „Misija će nastaviti da radi u bliskom partnerstvu sa MVP i drugim institucijama kako bi ispunila njihove zahtjeve i tako podržala Crnu Goru u skladu sa obavezama i principima OEBS-a“, kazala je ambasadorka Vag.

Šef crnogorske diplomatije kazao je da je učešće na Mediteranskoj konferenciji OEBS-a u Beču bila prilika za susret sa generalnom sekretarkom Organizacije Helgom Marijom Šmid.

Tom prilikom on je izrazio nadu da će fokus interesovanja Organizacije biti na aktuelnoj političkoj situaciji i unutrašnjim pitanjima u Crnoj Gori, naročito kada je riječ o najosjetljivijim procesima koji se tiču izborne reforme i slobode medija.

U kontekstu postignutih rezultata, Radulović je upoznao ambasadorku Vag sa rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, čiji je dokaz nedavna zaplijena droge kao konkretan uspjeh crnogorskih organa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve