Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Radulović i Lajčak: Unija pozdravlja jasnu evropsku opredijeljenost Crne Gore

Šef crnogorske diplomatije naglasio je da Crna Gora, kao kredibilna saveznica i najnaprednija država kandidat za članstvo u EU, nastavlja da dosljedno prati Zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku EU i da se pridružuje svim restriktivnim mjerama Unije u cilju zaustavljanja rata u Ukrajini

Učestvujući na vanrednom sastanku šefova diplomatija zemalja članica NATO-a u Briselu, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na marginama susreta posvećenog ratu u Ukrajini, sastao se sa specijalnim izaslanikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

Šef crnogorske diplomatije naglasio je da Crna Gora, kao kredibilna saveznica i najnaprednija država kandidat za članstvo u EU, nastavlja da dosljedno prati Zajedničku vanjsku i bezbjednosnu politiku EU i da se pridružuje svim restriktivnim mjerama Unije u cilju zaustavljanja rata u Ukrajini.

Lajčak je pozdravio punu i očiglednu  posvećenost Crne Gore sprovođenju zajedničke vanjske politike, govoreći da ovih dana svjedočimo borbi za temeljne vrijednosti Evrope. Brisel prepoznaje nedvosmislenu podršku Crne Gore vrijednostima mira i demokratije, što će znati da cijeni.

Razgovarajući o potencijalnom uticaju eskalacije sukoba u Ukrajini na region, ministar Radulović je ocijenio da ubrzana EU integracija Zapadnog Balkana predstavlja garanciju evropske bezbjednosti i načina života.

U tom kontekstu istaknuta je važnost stabilizacije domaćih političkih prilika, te iskazana nada da bi to omogućilo realizaciju reformi što bi Crnu Goru vodilo ka bržoj integraciji i članstvu u EU, što predstavlja glavni spoljnopolitički cilj naše zemlje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve