Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Miroslav Lajčak u septembru preuzima novu dužnost

Lajčak, bivši slovački ministar spoljnih poslova, imenovan je za evropskog posrednika u dijalogu u aprilu 2020 godine. Njegov mandat ističe krajem avgusta

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak napustiće tu funkciju krajem avgusta, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih diplomatskih izvora.

Prema tim izvorima, Lajčak će biti imenovan za ambasadora EU u Švajcarskoj a dužnost će preuzeti 1. septembra ove godine.

Lajčak, bivši slovački ministar spoljnih poslova, imenovan je za evropskog posrednika u dijalogu u aprilu 2020 godine. Njegov mandat ističe krajem avgusta.

Za sada nema potvrde ko će naslijediti Lajčaka. Kako su objasnili izvori RSE, rasprava unutar EU je već počela ali odluka će biti donijeta nakon evropskih izbora zakazanih za jun ove godine.

Cilj je da Lajčakov nasljednik bude imenovan prije prvog septembra kako se ne bi stvorila institucionalna praznina ali imenovanje te osobe treba da čeka na izbor novog šefa diplomatije, funkciju koju sada ima Žozep Borelj. Imenovanje novog evropskog šefa diplomatije i ostalih čelnika EU institucija će uslijediti nakon evropskih izbora.

Lajčakovo imenovanje je u okviru velike rotacije u evropskom diplomatskom servisu. Prema saznanjima RSE, ove nedjelje su imenovana 43 evropska ambasadora u raznim svjetskim zemljama.

Među njima, kako su za RSE potvrdili diplomatski izvori, nalaze se i novi ambasadori za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

Šef delegacije u BiH biće Luiđi Soreka dosadašnji ambasador EU u Albaniji.

Kancelariju EU na Kosovu će voditi estonski diplomata Aivo Orav. On trenutno služi kao ambasador Estonije pri EU. Ranije je imao funkciju šefa EU delegacija u Sjevernoj Makedoniji kao i u Crnoj Gori.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve