Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Radulović – Gašparikova: Dostizanje ciljeva održivog razvoja ostaje prioritet saradnje

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović sastao se danas sa stalnom predstavnicom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori Danijelom Gašparikovom

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović sastao se danas sa stalnom predstavnicom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori Danijelom Gašparikovom.

Kako je saopšteno, Radulović je ukazao na značaj saradnje Crne Gore sa UNDP, koji u kontinuitetu predstavlja našeg pouzdanog partnera u pogledu realizacije prioritetnih aktivnosti, što je doprinijelo efikasnijem razvoju nacionalnih politika i strateških programa u dostizanju ciljeva Agende 2030.

Kako je istakao, pomoć UNDP tokom pandemije potvrdila je snažno partnerstvo koje Crna Gora ima sa ovom agencijom, posebno u pogledu zaštite ranjivih društvenih grupa. Šef crnogorske diplomatije je takođe naglasio da će prioritet saradnje u daljem periodu biti izrada novog Okvira saradnje Vlade Crne Gore sa Sistemom UN 2022-2026, kao i izrada Programskog dokumenta saradnje sa UNDP za isti period.

Radulović je apostrofirao da će vanjskopolitički prioriteti nove crnogorske Vlade ostati isti, pri čemu posebno važno mjesto zauzima proces evropske integracije. U tom pogledu „UNDP vidimo kao važnog partnera, koji će nastaviti da obezbjeđuje potrebnu ekspertizu u cilju daljeg jačanja administrativnih kapaciteta“, naglasio je šef crnogorske diplomatije.

Dodao da će najveći broj aktivnosti biti usmjeren na unapređenje u oblastima ljudskih prava i vladavine prava, odnosno sprovođenje kvalitetnih reformi u poglavljima 23 i 24, što će posljedično doprinijeti napretku i u drugim reformskim procesima.

Stalna predstavnica UNDP Gašparikova čestitala je Raduloviću stupanje na dužnost, uz izraženo zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom na institucionalnom nivou.

Ona je istakla da UNDP cijeni napore Crne Gore u pogledu pristupanja EU, ali i cjelokupnih društvenih reformi.

„UNDP će nastaviti da bude pouzdan partner Crne Gore u ostvarenju njenih prioriteta, imajući u vidu da je proces pristupanja EU komplementaran sa ciljevima Agende odživog razvoja 2030“, naglasila je Gašparikova.

Ona je takođe naglasila da će prioriteti UNDP-a u Crnoj Gori nastaviti da budu podrška inkluzivnom i zelenom razvoju, socijalnoj zaštiti, rodnoj ravnopravnosti, reformi javne uprave, transparentnosti i otvorenosti, uključujući i digitalizaciju, što korespondira sa principima održivog razvoja.

Sagovornici su se dogovorili o budućim zajedničkim aktivnostima u prioritetnim oblastima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve