Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Radulović: Crna Gora podržava dvostruki pristup NATO-a Rusiji

Drugog radnog dana sastanka ministara vanjskih poslova NATO, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović učestvovao je na sesiji posvećenoj Rusiji. Sastanku su prisustvovali i ministri vanjskih poslova Finske i Švedske, kao i visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova

Drugog radnog dana sastanka ministara vanjskih poslova NATO, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović učestvovao je na sesiji posvećenoj Rusiji. Sastanku su prisustvovali i ministri vanjskih poslova Finske i Švedske, kao i visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

“NATO saveznice i partneri su razmotrili bezbjednosne implikacije ruskih aktivnosti i načine zajedničkog i koordinisanog pristupa. Kao odgovor, saveznice ukazale na značaj jedinstva i solidarnosti i saglasile se da treba nastaviti sa snaženjem kapaciteta za odvraćanje i odbranu, uz istovremenu otvorenost za dijalog s Rusijom kroz sastanke Savjeta NATO-Rusija (NRC). Ponovljene su poruke podrške produženju Novog START-a između SAD i Rusije, kao i privrženost mehanizmima za kontrolu naoružanja, razoružanja i neproliferaciju”, navodi se u saopštenju.

Ministar Radulović je potvrdio punu podršku Crne Gore dvostrukom pristupu NATO-a Rusiji, koji u osnovi ima jačanje odvraćanja i odbrane, s jedne, i opredjeljenje za dijalog, s druge strane.

Naglasio da je dijalog neophodan za međusobno bolje razumijevanje i smanjenje rizika zbog čega Crna Gora podržava ovakav pristup uz istovremeno jačanje kolektivne odbrane.

Na marginama sastanka, ministar Radulović je imao kraći razgovor sa ministrom vanjskih poslova Republike Francuske, Žan-Ivom Le Drijanom kao i šefom Biroa za evropske poslove Stejt Departmenta SAD ambasadorom, Filipom T. Rikerom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve