Srijeda, 8 Maja, 2024
Rubrika:

Radulović- Bekman Dirkes: Crna Gora u potpunosti posvećena procesu evropske integracije

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori i Njemačkoj, evropskoj i evro-atlantskoj bezbjednosti kao i globalnim izazovima

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović sastao se danas sa direktorom njemačke fondacije Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) Norbertom Bekmanom Dirkesom, saopšteno je iz tog ministarstva.

Radulović je izrazio zadovoljstvo činjenicom da KAS, svojim višegodišnjim prisustvom u zemlji, snažno doprinosi procesu demokratizacije našeg društva, kao i napretku na putu evropske integracije.

“Otvoren i iskren dijalog sa predstavnicima KAS organizacije je uvijek poželjan i izuzetno konstruktivan, imajući u vidu fundamentalna načela i principe funkcionisanja ove organizacije”, istakao je Radulović.

Ministar je sagovornika informisao o dinamici aktivnosti u kontekstu pregovaračkog procesa sa EU, te naglasio da su otvorena sva pregovaračka poglavlja, dok su tri privremeno zatvorena. Ipak, kako je istakao, intenzitet pregovora mora biti osnažen i ubrzan, pri čemu posebnu pažnju treba usmjeriti na poglavlja 23 i 24, budući da ona predstavljaju kamen temeljac društveno-ekonomskog razvoja.

On je takođe izrazio uvjerenje da će podrška Vlade Njemačke kao najsnažnijeg promotera politike proširenja, te Bundestaga i političkih fondacija biti od velikog značaja za što skorije pridruživanje Crne Gore EU. U tom pogledu, istakao da je njegova prva posjeta inostranstvu s razlogom upriličena u Berlinu, kao jasna poruka našeg vanjskopolitičkog opredjeljenja.

Direktor KAS-a Bekman Dirkes čestitao je ministru na preuzimanju dužnosti, te izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Crne Gore i KAS fondacije.

On je upoznao sagovornika sa ključnim usmjerenjima ove fondacije poput doprinosa osiguranju mira, slobode i prosperiteta u Evropi i svijetu, pri čemu Zapadni Balkan ima izuzetno važnu poziciju. S tim u vezi, naveo je da Crna Gora, kao predvodnik u EU integracijama, predstavlja važnog partnera kako KAS-u tako i SR Njemačkoj, te da u predstojećem periodu treba dodatno intenzivirati direktne kontakte i saradnju.

On je poručio da KAS ostaje snažan podržavalac našeg evropskog usmjerenja.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori i Njemačkoj, evropskoj i evro-atlantskoj bezbjednosti kao i globalnim izazovima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rovca
05.02.2021-15:34 15:34

Nije vanjskih nego inostranih poslova.