Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

PzP: Hitno formirati Radnu grupu za izradu Strategije razvoja energetike Crne Gore sa nultom emisijom ugljen-dioksida

Iz PzP-a su saopštili da je taj predlog Rezolucije u proceduri od 9. decembra 2020. godine.

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević i zamjenik predsjednika i šef poslaničkog kluba PzP Branko Radulović su u skupštinsku proceduru predali amandman na Predlog rezolucije o optimalnoj izgradnji slobodne, prosperitetne i evropske Crne Gore 6 – Zelena energija, kojim se zahtijeva da Skupština urgentno formira Radnu grupu za izradu Strategije razvoja energetike Crne Gore sa nultom emisijom CO2 do 2030. godine.

Iz PzP-a su saopštili da je taj predlog Rezolucije u proceduri od 9. decembra 2020. godine.

“Multidisciplinarnu Radnu grupu bi sačinjavali stručnjaci i predstavnici Skupštine Crne Gore, Vlade Crne Gore, energetskih kompanija, Privredne komore, NVO sektora, akademske zajednice i međunarodnih organizacija. Na taj način bi se pokazao opštedruštveni i stručni konsenzus o najznačajnijem crnogorskom resursu i mogućnostima razvoja ovog sektora”, navode u PzP-u.

Strategija bi, naglašavaju, bila usklađena sa novom zelenom energetskom politikom Evropske unije.

“Ovim bi pokazali spremnost da značajno ranije od rokova proklamovanih Pariskim Sporazumom i odlukama EU, dostignemo nultu stopu emisije CO2 i na taj način dobijemo značajniju podršku međunarodnih finansijskih fondova za zelenu energetsku tranziciju u Crnoj Gori”, poručuju iz PzP-a.

Napominju da je dokumenta neophodno usvojiti prije održavanja klimatskog samita u Glazgovu.

“Realizacijom Strategije razvoja energetike Crne Gore sa nultom emisijom CO2 do 2030. godine bi se u sljedećih pet-šest godina mogao pokrenuti veliki i održivi investicioni ciklus u vrijednosti većoj od 4 milijardi eura, koji bi omogućio proizvodnju oko 6.000 GWh zelene električne energije”, kažu u PzP-u.

Ističu da treba imati u vidu da će tražnja i cijena proizvodnje i profit zelene struje vremenom biti sve veći.

“Investicije treba realizovati po „dubini“, kako bi tražnja i u ovom periodu bila što veća u Crnoj Gori. Paralelno sa izradom Strategije neophodno je preispitati kvalitet potojeće dokumentacije, projekata i započetih investicija. Takođe je potrebno započeti i intenzivirati razgovore sa susjedima i međunarodnim institucijama oko postizanja optimalnih rešenja. Nebojša Medojević i Branko Radulović su spremni da aktivno učestvuju i koordiniraju aktivnosti u ovom najznačajnijem razvojnom poduhvatu bez ikakve finansijske nadoknade”, zaključuju u PzP-u.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve