Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

PUCAJU PO SVIM ŠAVOVIMA Martinović optužio Abazovića da je bahato protiv EU integracija

Demokrate su prošle sedmice odbile da podrže listu kandidata iz reda uglednih pravnika za članove Tužilačkog savjeta oko koje su se saglasili DF i Ura. Saopštili su da neće stati iza liste na kojoj je advokat Nikola Bulatović, uz obrazloženje da je on ''partijski obojeni kandidat''. Bulatović je branilac jednog od lidera DF-a Andrije Mandića.

Parlamentarna većina puca po „svim šavovima“. Ura i Demokrate koji su do sada bili u frontu protiv najvećeg konstituenta nove vlasti Demokratskog fronta juče su se obrušili jedni na druge: prvo je lider Ure Dritan Abazović prozvao Demokrate da ne blokiraju izbor Tužilačkog savjeta, a odgovor mu je stigao ekspresno: „Samo bahato protiv evropskih integracija. Neće moći“.

Potpredsjednik Vlade i koordinator službi bezbjednosti Dritan Abazović rekao je srpskoj televiziji Nova S da je paradoksalno što promjene u Državnom tužilaštvu opstruira dio aktuelne parlamentarne većine, ali da se, uprkos tome, vode postupci koji bi mogli u potpunosti da promijene odnose u Crnoj Gori.

Demokrate su prošle sedmice odbile da podrže listu kandidata iz reda uglednih pravnika za članove Tužilačkog savjeta oko koje su se saglasili DF i Ura. Saopštili su da neće stati iza liste na kojoj je advokat Nikola Bulatović, uz obrazloženje da je on „partijski obojeni kandidat“. Bulatović je branilac jednog od lidera DF-a Andrije Mandića.

Nekoliko dana potom trajala je žestoka polemika DF-a i Demokrata u koju se Ura nije uključivala do juče, kada je Abazović direktno optužio Demokrate za opstrukciju.

OBRAČUN

– Dosad su kukali zašto se ne hapse ljudi, valjda misle da Vlada može da ode i uhapsi nekoga – rekao je on Novoj S, optužujući Skupštinu, na čijem je čelu lider Demokrata Aleksa Bečić, da je odgovorna što još nije skinut imunitet bivšem ministru Petru Ivanoviću, protiv kojeg se vodi postupak.

Abazoviću je ubrzo stigao odgovor Demokrata – poslanik i potpredsjednik ove partije Vladimir Martinović poručio mu je da je paradoks da dio parlamentarne većine pokušava da „umjesto DPS-ovog Milivoja, bira svog Milivoja“.

On je na Tviteru napisao da je „još gore kad im u tome pomažu ‘evropske partije'“.

– Samo bahato protiv evropskih integracija. Neće moći. Nezavisno tužilaštvo i tačka. A šta se dešava sa pojedincima u bezbjednosnom sektoru, drugom prilikom – upozorio je Martinović.

Jedan od uslova za konstituisanje nove parlamentarne većine bio je obećanje DF-u da će glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić biti razriješen. Lideri ove političke organizacije Andrija Mandić i Milan Bulatović prvostepeno su osuđeni, po Katnićevoj optužnici, za učešće u pokušaju terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine. Uz podršku ruskih obavještajaca plan je bio da se nasilno s vlasti sruši Demokratska partija socijalista i njen lider Milo Đukanović. U ovoj istrazi Katnić je sarađivao sa više zapadnih obavještajnih službi.

A osim DF-u, sa smjenama u tužilačkoj organizaciji žuri se i Abazoviću koji mjesecima najavljuje „velika hapšenja“. Kako je sam rekao, ima ,,spremne predmete“, ali on i njegov tim ne žele da ih predaju aktuelnim tužiocima.

Tako su sada DF i Ura na istoj strani i zajedničkom zadatku – po svaku cijenu srušiti tužilačku organizaciju, iako u kontinuitetu sa najznačajnijih zapadnih adresa stižu upozorenja da se ne smije dozvoliti da tužilaštvo padne pod direktan politički uticaj.

Za danas je zakazana sjednica Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu na kojoj bi trebalo da se utvrde prijedlozi kandidata za člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika koje predlažu nevladine organizacije.

Sjednica je zakazana jer Odbor mora okončati tu proceduru zato što im ističe zakonski rok.

Za parlamentarnu većinu – DF, Demokrate, Ura – izbor NVO kandidata nije sporan i za njega su postigli saglasnost, ali dogovora nema za listu preostala četiri ugledna pravnika koje bira Skupština.

Do prošle sedmice sve je „išlo kao po loju“. Odbor je saslušao 13 od 16 prijavljenih kandidata, jer su tri u međuvremenu odustala. Inače, čak 15 prijavljenih su – advokati.

Situacija se drastično promijenila pred sjednicu Odbora na kojoj je trebalo da bude utvrđena lista kandidata-advokata.

Šefica Delegacije Evropske unije u Podgorici Kristina Oana Popa i američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke u utorak 27. jula sastale su se sa predsjednikom Odbora Momom Koprivicom (Demokrate), a sa sastanka je zajednički saopšteno kako „Crnoj Gori treba istinski profesionalan i nezavisan Tužilački savjet, zasnovan na meritokratiji, koji bi krenuo u odlučne reforme“.

Sljedećeg dana oglasila se i Popa s porukom da „političke većine dolaze i prolaze“.

– Konstruktivni dijalog je put ka imenovanju nezavisnih, politički neutralnih i stručnih članova Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika i NVO – istakla je ona.

U diplomatsku ofanzivu uključio se i njemački ambasador Robert Veber koji je u četvrtak, 29. jula, saopštio da je naročito važno da „za člana Tužilačkog savjeta budu izabrane stručno kompetentne i ujedno politički neutralne osobe, koje se osjećaju odgovorne isključivo prema vladavini prava“.

– Trenutno planirani postupak imenovanja u Tužilačkom savjetu, neposredno prije ljetnje pauze, nije pogodan za obezbjeđivanje šireg konsenzusa, već ugrožava postizanje šireg dvotrećinskog konsenzusa za dalja imenovanja u pravosuđu – saopštio je on.

Podsjetio je crnogorske vlasti i da je Zakon o državnom tužilaštvu izmijenjen bez uvažavanja svih preporuka Venecijanske komisije, a koje su se odnosile na depolitizaciju pravosuđa.

Epilog je bio da sjednica nije održana. Da bi ugledni pravnici bili izabrani sada je neophodno zakazati ili vanrednu sjednicu Skupštine ili čekati redovno zasijedanje na jesen.

Izvori Pobjede iz DF-a tvrde da neće odustati od zahtjeva da Nikola Bulatović bude član Tužilačkog savjeta, dok su Demokrate kategorične da neće prihvatiti listu sa njegovim imenom.

DF BRANI ABAZOVIĆA

DF je juče stao u odbranu Dritana Abazovića s porukom Aleksi Bečiću da su „sve stranke parlamentarne većine na jednoj strani, a Demokrate sa druge“.

– Činjenica je da Aleksa Bečić nije ispoštovao poslovnik, kao ni svoje kolege koje su uredno predali zahtjev za zakazivanje sjednice, pa je očekivano da snosi odgovornost zbog toga – kazao je poslanik DF-a Jovan Vučurović za Novosti.

Kazao je i da je „nevjerovatno da Demokrate, uz podršku nekih ambasadora, ne dozvoljavaju da se izglasa Tužilački savjet i otpočne borba protiv kriminala“.

Obračun Abazovića i DF-a sa Demokratama juče su komentarisali iz najjače opozicione stranke – Demokratske partije socijalista – ocijenivši da „kad god nastupa u Beogradu Abazović glumi tužioca i sudiju, hrabreći sebe da je crnogorska publika impresionirana političkim autoritetom koji prvi čovjek Ure uživa jedino kod DF-a“.

– Gore od toga je da vicepremijer nastavlja da vuče poteze koji su po volji Fronta, a kontra upozorenjima EU – napisao je na Tviteru poslanik i član predsjedništva DPS Andrija Nikolić.

Iz opozicione Socijaldemokratske partije ocijenili su da EU neće tolerisati nametanje rješenja o Tužilačkom savjetu.

– Ocjena naših evropskih partnera je i snažna poruka dijelu vlasti, predvođenom DF i Ura, da se antievropsko i jednostrano ponašanje i nametanje rješenja neće tolerisati i da bi nastavak takve prakse i definitivno zaustavio naš put ka EU – saopštio je generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović.

Poručio je da odluku predsjednika Skupštine da ne podlegne ucjenama koalicionih partnera i tako spriječi zbrzavanje ovog procesa svakako treba pozdraviti.

Više nezvaničnih izvora Pobjede bliskih parlamentarnoj većini kažu da je jasno da zapadni partneri neće podržati ovakav sastav Tužilačkog savjeta.

– Nijesu bili zadovoljni ni izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu zato što se nova vlast oglušila o više preporuka Venecijanske komisije. Više je scenarija kako će se riješiti ova situacija – rekao je jedan od naših izvora.

U Tužilačkom savjetu su četiri predstavnika tužilaca, kao i vrhovni državni tužilac koji po funkciji predsjedava ovim tijelom, Skupština Crne Gore bira četiri ugledna pravnika, ali i petog kojeg predlažu nevladine organizacije, a u Savjetu je i predstavnik Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Medojević: Razmišljamo da pokrenemo inicijativu o smjeni Alekse Bečića

Demokratski front (DF), najavio je u izjavi za Pobjedu jedan od lidera ovog političkog saveza Nebojša Medojević, razmišlja o pokretanju inicijative o smjeni predsjednika Skupštine Alekse Bečića.

On je istakao da je Bečić ispunio uslove za smjenu, jer je prekršio Poslovnik o radu Skupštine.

– Odbio je da zakaže sjednicu na prijedlog 27 poslanika i tako drugi put spasio Katnića od smjene. Zloupotrijebio je ovlašćenja, jer je na sjednici trebalo da se, između ostalog, izabere Tužilački savjet i skine imunitet Petru Ivanoviću. Nakon toga, on za nas više nije predsjednik parlamenta – poručio je Medojević.

Pojasnio je i da Bečić može da radi samo ono za što ga ovlasti većina, te da je to više puta ignorisao.

– Imao je neke svoje privatne ili partijske inicijative koje nijesu inicijative parlamentarne većine. On mora da poštuje Poslovnik. Nije direktor Skupštine i mi nijesmo njegovi zapošljeni – kazao je Medojević.

DF je zajedno sa Socijalističkom narodnom partijom (SNP) 30. jula uputio zahtjev Bečiću za održavanje sjednice na kojoj bi se birali članovi Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika. Iako nijesu potpisali ovu inicijativu iz Ure su podržali zahtjev DF-a i SNP-a. Sjednica nije zakazana.

Iz Ure su tada saopštili da je izbor novog TS do tog datuma bio od presudnog značaja za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, te da svako ko to opstruira radi na štetu interesa građana i u korist kriminalnim centrima moći.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
PUCAJU PO SVIM ŠAVOVIMA Martinović optužio Abazovića da je bahato protiv EU integracija – CG Vijesti
05.08.2021-07:33 07:33

[…] Aktuelno […]

Krsto
06.08.2021-17:02 17:02

Jes Dritanga rasirio ruke..Pokuzuje kako je hapio 21 milion EVRa