Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Pristupanje EU nije prolazna politička odluka, već generacijski izbor

Gorčević prisustvuje panelu ''EU proširenje: nova geopolitička urgencija'' koji je organizovao Institut Prijatelji Evrope u Briselu

Proces evropskih integracija nije prolazna politička odluka, već generacijski izbor koji oblikuje naše društvo, poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević na panelu „EU proširenje: nova geopolitička urgencija“ koji je organizovao Institut Prijatelji Evrope u Briselu.

“Potičući iz generacije koja snažno vjeruje u ideju evropske Crne Gore i evropskog regiona Zapadnog Balkana, snažno ću se zalagati za sprovođenje svih neophodnih reformi kako bi se ostvarila dugogodišnja želja naših građana – evropski životni standard i članstvo u EU”, kazala je Gorčević i dodala da u Crnoj Gori postoji nova energija koja ide u pravcu ubrzanja pristupnih pregovora sa EU.

Gorčević je istakla da je Crna Gora najpogodniji kandidat za sljedeću državu članicu EU i da će Vlada usmjeriti sve svoje resurse i kapacitete, kako u političkom tako i u tehničkom smislu, da ispuni sve kriterijume za pristupanje EU do kraja svog mandata. Međutim, poručila je da je važno da i sama EU bude vise prisutna u regionu i ubrza njegovu punu integraciju.

“Svoj mandat smo započeli baveći se najosjetljivijim pitanjima, koja su vremenom postala veliki kamen spoticanja ne samo za proces pristupanja EU već i za demokratsko funkcionisanje zemlje. Nakon neophodne dvotrećinske većine u parlamentu, nakon tri godine smo kompletirali Ustavni sud, i pokazali da su najizazovnije odluke moguće kroz dijalog”, poručila je Gorčević.

Kazala je da će u narednim mjesecima fokus biti na imenovanju ključnih ličnosti u pravosuđu, te da jačanje pravosuđa nije samo ispunjavanje kriterijuma u pregovorima o pristupanju EU, već obezbeđivanje čvrstog okvira koji uvjerava pojedince, preduzeća i institucije da su njihova prava i obaveze čvrsto definisane i zaštićene.

Govoreći o globalnom kontekstu, s akcentom na rusku agresiju na Ukrajinu, ministarka je istakla da ispunjavanje obaveza iz procesa pristupanja EU predstavlja najsveobuhvatnije i najefikasnije sredstvo za jačanje otpornosti na maligne uticaje, i poručila da reformski napori moraju biti praćeni snažnom političkom podrškom zapadnih demokratija.

U tom kontekstu je pozdravila pokretanje instrumenta Novi plan rasta za Zapadni Balkan koji, kao je kazala, predstavlja snažan mehanizam da se reforme u regionu odvijaju u pravom smjeru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve