Utorak, 7 Maja, 2024
Rubrika:

Presker: Samit EU – Zapadni Balkan potvrda politike proširenja

Pesker smatra da bi trebalo zadržati princip regate, odnosno vrednovati napredak zemalja pojedinačno, ali i da bi proširenje na Crnu Goru, koja je najdalje odmakla, dalo signal ostalima da politika proširenja nije ugašena.

Sloveniji koja do Nove godine predsjedava Unijom, pridruživanje Zapadnog Balkana evropskoj porodici je od vitalnog značaja pošto je ta zemlja u njenom neposrednom susjedstvu, kaže za NOVU M ambasador te zemlje u Podgorici Gregor Presker uoči samita u Ljubljani.

Pesker smatra da bi trebalo zadržati princip regate, odnosno vrednovati napredak zemalja pojedinačno, ali i da bi proširenje na Crnu Goru, koja je najdalje odmakla, dalo signal ostalima da politika proširenja nije ugašena.

“Samit EU-Zapadni Balkan koji se održava sjutra na Brdu kod Kranja, a čiji je domaćin slovenački premijer Janez Janša, potvrda je politike proširenja i perspektive Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji”, ocjenjuje Presker.

Kako navodi za NOVU M, fokus Brisela je upravo na regionu, što je, između ostalog, dokazala i posjeta i poruka predsjednice EK Ursule fon der Lajen.

“Sam samit sjutrašnji jeste neko potvrđivanje politike proširenja i perspektive Zapadnog Balkana u EU. Samim tim, biće dat veliki naglasak na ekonomski razvoj, na ekonomski investicioni plan Unije. Samit je jako važan i zbog toga što predstavlja neki kontinuirani događaj rasprave o politici proširenja na najvišem nivou. Sva evropska pažnja, pogotovo Zapadnog Balkana, će biti na tom samitu. Drugo će se poslati neka poruka geostrateškog značaja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i samim tim obostrano opredijeljenje za kredibilan nastavak približavanju Zapadnog Balkana Evropskoj uniji”, pojasnio je Presker.

Slovenačni ambasador dodaje i da je želja te zemlje da samiti postanu redovni, odnosno da se održavaju svake godine, kako bi se poslala politička poruka regionu o zajedničkoj budućnosti u Evropskoj uniji.

“Slovenija je kao što znate jak zagovornik politike proširenja i uključenje Zapadnog Balkana je od nekog njenog vitalnog značaja jer podneblje predstavlja njeno neposredno susjedstvo i sam razvoj, stabilnost i prosperitet regiona ojačaće Sloveniju kao takvu a vjerujemo i EU. Slovenija je do sada već puno pomagala cijelom regionu, tako i Crnu Goru sa jakim zastupanjem politike proširenja u samoj Uniji i neposredno u okviru neke bilateralne razvojne saradnje te bilateralne tehničke saradnje gdje smo u Crnu Goru do sada uložili preko 14 miliona eura”, dodao je Presker.

Na pitanje da li bi uključivanje Crne Gore, kao zemlje koja je najdalje odmakla, u evropsku porodicu ohrabrilo i druge zemlje, odnosno bilo jasan znak da proces proširenja nije zaustavljen, odgovara sljedeće:

“Pa baš zato bi vjerovatno bilo dobro da se očuva princip regate da zemlja koja je najviše napredovala na putu ka EU, koja je postigla najviše, da daje primjer ostalima. I to je obostrano. Jedno je da to zemlja uradi za sebe, za svoje građane, za svoj napredak, a sa druge strane i da EU to poznaje, da na određeni način nagradi, da podstakne kandidate da ako se odradi taj domaći zadatak da ima perspektiva članstva u EU. Ja se nadam da do kraja našeg predsjedavanja ćemo mi dati neke jače signale, da ćemo recimo imati dvije međuvladine konferecnije s Crnom Gorom i Srbijom i nadam se da ćemo do kraja godine otvoriti pregovaračke procese sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom”, istakao je slovenački ambasador.

Na pitanje da li unutrašnje prilike u EU, odnosno održani izbori u Njemačkoj te zakazani za narednu godinu u Francuskoj, mogu uticati na politiku Unije prema Balkanu, Presker kaže da je proširenje trenutno visoko na agendi svih te da očekuje eventualne blage promjene, zavisno od ishoda postizbornih dogovora.

Izvornova S

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve