Utorak, 21 Maja, 2024
Rubrika:

Rusija uvrstila Freedom House na listu nepoželjnih organizacija

Tužilaštvo je kao obrazloženje navelo da Freedom House ''poziva na sveobuhvatnu pomoć ukrajinskoj vojsci, oduzimanje zamrznute ruske imovine u korist Ukrajine, kao i na pojačan pritisak sankcija''

Rusko tužilaštvo je označilo nevladinu organizaciju za ljudska prava Freedom House kao nepoželjnu u Rusiji, prenosi ruski servis.

Tužilaštvo je kao obrazloženje navelo da Freedom House “poziva na sveobuhvatnu pomoć ukrajinskoj vojsci, oduzimanje zamrznute ruske imovine u korist Ukrajine, kao i na pojačan pritisak sankcija”.

Organizacija Freedom House, čije je sjedište u Vašingtonu, osnovana je 1941.godine, a više od četiri decenije istražuje stanje političkih i građanskih sloboda širom svijeta.

Šef Komisije Državne dume za istragu miješanja u unutrašnje poslove Vasilij Piskarev je početkom marta kazao da će ruske vlasti istražiti pitanje uključivanja Freedom Housea na listu “nepoželjnih”.

Piskarev je optužio aktiviste te organizacije “za kampanju diskreditacije izbora u Rusiji” zbog izvještaja te organizacije u kojem je Freedom House nazvao predsjedničke izbore u Rusiji 2024.godine falsifikovanim, podsjeća “Meduza”. Lista nepoželjnih organizacija postoji u Rusiji od 2015.godine, a na njoj je trenutno 160 imena.

Za saradnju sa organizacijama sa ove liste, u Rusiji je predviđena administrativna i krivična odgovornost.

IzvorRSE

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve