Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

Preokret: Usmjeriti 15 procenata budžetskih davanja od partija ka učenicima i studentima

Ističu da bi na taj način bili podržani učenici i studenti kojima po bilo kom osnovu fale sredstva za studiranje, usavršavanje i takmičenje, po unaprijed defnisanim kriterijumima

UPokretu “Preokret” poručuju da bi 15 procenata budžetskih davanja od partija trebalo usmjeriti ka učenicima i studentima.

Kako su kazali, za finansiranje političkih partija će mjesečno biti izdvajano oko 520 hiljada eura. Preokret je, kako ističu, kao dio svog programa predlagao da se 15 odsto od tih sredstava uplaćuju, odnosno usmjeravaju u Fond za specijalizaciju i usavršavanje učenika i studenata.

”U toku jednog skupštinskog saziva bi se na ovaj način moglo prihodovati približno 3,75 miliona eura, što je dovoljno za oko 250 usavršavanja i sličnih aktivnosti učenika i studenata – od dodatnih specijalizacija do takmičenja”, navode iz Preokreta.

Ističu da bi na taj način bili podržani učenici i studenti kojima po bilo kom osnovu fale sredstva za studiranje, usavršavanje i takmičenje, po unaprijed defnisanim kriterijumima.

Ova aktivnost bi se, kako su pojasnili, ostvarivala na način što bi novac bio uplaćivan na namjenski formiran podračun Ministarstva nauke Crne Gore, a isto bi bilo u obavezi da jednom godišnje podnese izvještaj Odboru za nauku, prosvjetu, kulturu i sport Skupštine Crne Gore o načinu potrošnje ovih sredstava.

”Ovom mjerom bi se pokazalo da se želi ispravljati neravnoteža koja postoji u našem sistemu, a to je da se neprimjereno visoka sredstva izdvajaju za finansiranje političkih partija, a neprimjereno mala za studente i učenike. Ovo je prilika da građanke i građani insistiraju na mjerema koje idu njima u korist”, zaključili su u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve