Srijeda, 15 Maja, 2024
Rubrika:

Premijerski sat: Da li je izglasavanje TS uslovljeno rekonstrukcijom Vlade?

Poslanik DPS Jevto Eraković pitaće Krivokapića da li osjeća odgovornost kao predsjednik Savjeta za sprovođenje aktivnosti na odstranjivanju i iskorjenjivanju zarazne bolesti izazvane koronavirusom, za katastrofalne rezultate koje je Vlada postigla u prethodnom periodu?

Na drugoj – posebnoj sjednici Drugog redovnog zasijedanja u 2021. godini, koja je planirana za sjutra premijeru Zdarvku Krivokapiću pitanja će postaviti osam poslanika, a opoziciju najviše zanima da li će zbog, kako ističu, loših rezulata Vlade Krivokapić podnijeti ostavku. Klub Crno na bijelo zanima da li je Krivokapiću prihvatljivo da izglasavanje Tužilačkog savjeta bude uslovljeno dogovorom o rekonstrukciji Vlade.

Šefa poslaničkog kluba Bošnjačke stranke Ervina Ibrahimovića zanima kako premijer komentariše ocjene iz posljednjeg Izvještaja Evropske komisije, a odnose se na kadrovsku politiku Vlade, u prethodnih godinu dana, kao i ocjene u pogledu implementacije manjinskih prava, koje se takođe nalaze u Izvještaju.

Poslanik DPS Jevto Eraković pitaće Krivokapića da li osjeća odgovornost kao predsjednik Savjeta za sprovođenje aktivnosti na odstranjivanju i iskorjenjivanju zarazne bolesti izazvane koronavirusom, za katastrofalne rezultate koje je Vlada postigla u prethodnom periodu?

Da li ćete zbog toga podnijeti ostavku ili opet smatrate da je za to neko drugi odgovoran?”, pita Eraković.

U ime Kluba Socijaldemokrata, predsjedniku Vlade, postaviće pitanje Ivan Brajović.

“Naša država se nalazi u najtežoj situaciji po svim pitanjima, sigurno od obnove nezavisnosti, a čini mi se i mnogo druže. Postoji više načina da se pokuša pronaći put za izlazak iz krize, ali sam siguran da su vanredni parlamentarni izbori najispravnije i najpoštenije rješenje. Jedan korak ka tom putu zavisi samo od Vas. Jeste li spremni da podnesete ostavku?”, zapitao je Brajović.

Poslanika Demokrata Borisa Bogdanovića, zanima ko je naredio skidanje zabrane ulaska u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

“Da li, prema informacijama sa kojima raspolažete, u bezbjednosnom sektom, na visokim pozicijama, imamo ljude bliske nalogodavcu skidanja zabrane ulaska Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću? S obzirom na datum skidanja zabrane ulaska, da li skidanje zabrane ima veze sa planiranim aktivnostima organizatora neuspješnog parlamentamog puča? Prema informacijama dostupnim javnosti, zaključujemo da je prethodno pomenuta radnja izvršena 28. decembra 2020. godine, na dan kada je opozicija i više državnih organa i institucija pokušalo da izazovu ustavnu krizu i blokiraju Skupštinu Crne
Gore”, navodi se u dopisu Bogdanovića.

Pitanje premijeru uputila je u ime Kluba “Crno na bijelo” i poslanica Suada Zoronjić koju zanima da li je Krivokapiću prihvatljivo da izglasavanje Tužilačkog savjeta bude uslovljeno dogovorom o rekonstrukciji Vlade.

Poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević pitaće Krivokapića, osjeća li odgovornost kao najodgovornija politička ličnost u državi zbog činjenice da je Crna Gora dobila najgori godišnji Izvještaj Evropske komisije, posebno u svijetlu činjenice da imamo blokadu sve tri grane vlasti, kao i da ni nakon godinu dana nije pokrenut bilo kakav dijalog vlasti i opozicije za deblokadu stanja u pravosuđu, što je jedan od ključni uzroka zaustavljanja našeg evropskog puta?

Kako ističe u obrazloženju, svi relevantni politički i društveni javni akteri saglasni su da je nedavno objavljeni Izvještaj EK najlošiji do sada, a to potvrđuje i mjerljiv podatak da smo dobili najgoru prosječnu ocjenu od kada je uvedena ova kategorija u EU izvještajima.

“Premijer kao politički najodgovornija ličnost u državi, Ustavom ovlašćen da u ime Vlade vodi unutrašnju i vanjsku politiku, prva je adresa koja javnosti mora dati odgovore i objašnjenja zbog čega vlast koju predvodi vodi takvu politiku, suprotnu nacionalnim interesima države”, navodi se u obrazloženju Konjevića.

“Da li Vlada na čijem ste čelu ima plan da riješi gorući problem građana Crne Gore, a to je nezaposlenost?”, pitanje je predsjednika poslaničkog kluba SNP-a Dragana Ivanovića.

Kako ističe u obrazloženju, građani Crne Gore su očekivali da će nova vlast dovesti neke investitore koji će, investirajući u Crnoj Gori, otvarati nova radna mjesta.

“Podaci kojima raspolažem pokazuju da na kraju septembra mjeseca ove godine Crna Gora ima 54.000 nezaposlenih, što je 11.500 više nego u istom periodu prošle godine. Zato stopa nezaposlenosti u ovom trenutku iznosi 23,26 odsto, a prije godinu je iznosila 18,29 odsto”, navodi Ivanović.

Šef poslaničkog kluba PZP-a Branko Radulović konstatuje da je i Krivokapić svjestan da je ovo stanje neodrživo, sa svakog aspekta i u svakom
segmentu.

“Postoji mogućnost da se sve više devastirana, osiromašena, konfliktna i demoralisana Crna Gora vrati pod okrilje glavnih krivaca za ovakvo stanje. Krajnje je vrijeme da se prekine ovo ludilo i stanje apsurda, da se zaustavi proces dalje degradacije i nazadovanje u integracijama, da se urazumimo, da počnemo da komuniciramo na demokratskim osnovama, da se saberemo oko izgradnje bezbjedne, demokratske, prosperitetne i evropske Crne Gore, da preuzmemo odgovoraost za ostvarenje tog istorijskog cilja, da iskreno pozovemo da nam u tome pomognu manjinske partije bez
kojih nema ni Crne Gore. Gospodine Krivokapiću, da li ste spremni da po bilu koju cijenu ostvarimo taj uzvišeni cilj?, zapitao je Radulović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve