Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Premijerovi ljudi za posebne zadatke

Backović je, piše Pobjeda, najzaslužniji za meteorski politički uspon Dejana Vukšića koji je za nepune dvije godine od relativno nepoznatog advokata došao do najmoćnije funkcije u bezbjednosnom sektoru – direktora ANB-a.

Premijer Zdravko Krivokapić je u ponedjeljak odao počast saradnicima okupatora i Ravnogorskog pokreta u Manastiru Podlastva u prisustvu svog prvog saradnika – direktora ANB-a Dejana Vukšića i popa Srpske crkve Mijajla Backovića. Odavanje počasti je upriličeno uz zastave tuđe države.

Backović je, piše Pobjeda, najzaslužniji za meteorski politički uspon Dejana Vukšića koji je za nepune dvije godine od relativno nepoznatog advokata došao do najmoćnije funkcije u bezbjednosnom sektoru – direktora ANB-a.

Backović je aktivno učestvovao i u imenovanju Dejana Vukšića za nosioca liste koalicije ,,Za budućnost Crne Gore“ u Kotoru.

Vukšić nije do tada imao bilo kakvo političko iskustvo, a za tu funkciju ga je preporučio potpis na peticiju advokata protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Vukšić je, nakon što je kratko bio na čelu Skupštine opštine Kotor, krajem prošle godine imenovan za vršioca dužnosti Agencije za nacionalnu bezbjednost, a potom i 13. juna za direktora.

Saznanja Pobjede govore da je pop Backović Krivokapićev čovjek od povjerenja u SPC, koji treba da neutrališe ,,beogradsku struju“ u Mitropoliji SPC, koja nije naklonjena premijeru, ali i da ublaži udare Demokratskog fronta. Uostalom, Backović je idealna osoba za tu namjeru jer je, kako tvrde pouzdani izvori Pobjede, presudno uticao na sastavljanje liste DF-a u Kotoru.

To nije bio jedini politički angažman Backovića.

Grbaljski paroh je sredinom 2020. godine koordinirao protestima Demokratskog fronta u Budvi, a potom neposredno pred izbore prokleo svakog građanina Crne Gore koji je namjeravao da glasa stranke tadašnje vladajuće koalicije zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Kontroverzno djelovanje bivšeg pripadnika 63. padobranske brigade i ,,crvene beretke“ zaokruženo je i druženjem sa najpoznatijom balkanskom starletom Sorajom Vučelić, koja po zvaničnim policijskim ocjenama Srbije ali i Crne Gore slovi za bezbjednosno interesantnu osobu.

Nakon što su pobijedili državu u slučaju nelegalne krstionice na Miholjskoj prevlaci, pop Backović se aktivirao na političkoj sceni aktivno pomažući Demokratski front tokom krize lokalne vlasti u Budvi.

I to je bio samo nastavak ranijeg angažmana popa Backovića i njegovog aktivnog miješanja u političku situaciju u Budvi.

Naime, pop je bio jedina zvanica koja je sjedjela tokom intoniranja himne Crne Gore na svečanoj sjednici u Petrovcu povodom oslobođenja Budve, koja je održana 22. novembra 2018. godine.

Na pitanje novinara zbog čega ne ustaje na himnu, Backović je tada odgovorio da je istinski antifašista i pravi Crnogorac koji ne pristaje na kompromise sa istinom i nova tumačenja istorije.

Backović je po istraživanju, koje je objavio publicista Vladimir Jovanović, rođen i odrastao u Južnoafričkoj Republici, a predstavlja se i kao ,,sekretar odbora“ za gradnju na Miholjskoj prevlaci.

On je bivši pripadnik Vojske Jugoslavije, učesnik rata kao i veteran 63. niške padobranske brigade.

“Pop Backović se pojavljuje i kao organizator izvjesnih „omladinskih pravoslavnih bratstava“, njeguje stajling – pola vojna uniforma, pola sveštenička odora. Pretvorio je posljednjih godina Miholjsku prevlaku u „paramilitarni“ poligon „molepstvija“ za majku Rusiju i Srbiju. Tu se sabiraju srpski i ruski oficiri. Takođe, Backović je nosilac odlikovanja Vazdušno-desantne vojske Ruske Federacije”, pisao je Jovanović.

Backović je 13. septembra 2016. prisustvovao u Kotoru stvaranju tzv. balkanske kozačke vojske, kada su Kotorom defilovali uniformisani ruski oficiri i moto-šminkeri iz „Noćnih vukova“.

Backović je 2014, kako je rekao, „boravio u Moskvi i predsjedniku Vladimiru Putinu odnio na poklon plac u Grblju“.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve