Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Prekić: Spajiću ističe vrijeme, popis sprovesti uz kontrolne mehanizme

Dio onih koji se protive tome, smatra Prekić, ne komunicira pravilno sa javnošću.

Mandataru za sastav nove vlade Milojku Spajiću ističe vrijeme i on će imati veliki problem sa interesima sigurnih konstituenata, prije svega SNP-a, bivšeg DF-a, UCG i partija koje su na listi PES-a, zato što se njihov ucjenjivački kapacitet svakodnevno povećava, ocjenjuje istoričar Adnan Prekić.

On je u emisiji “Pressing” Gradske TV istakao da će Spajiću biti teško da odgovori zahtjevima tih partija.

“Do sada nijesam čuo jasan stav nacionalnih stranaka – albanskih i Bošnjačke stranke. Nijesam čuo od njih da kažu ‘Ukoliko u toj vladi bude ZBCG, mi u njoj nećemo participirati’, ili obrnuto. Svi igraju sa rukavicama i pokušavaju da dobiju ono što misle da im sleduje”, smatra Prekić.

Kada je riječ o formiranju vlade, Prekić kaže da se ne zna ko sa kim pregovara.

“Pozivi se dijele preko medija, ne znamo što će biti principi te vlade, koji će joj biti ciljevi. Nije nelogično da navodni poziv Bošnjačkoj stranci bude pokušaj stvaranja slike da se traži širina i inkluzivnost o kojoj se govori. Međutim, zanimljiva je i teza da je to jedan od načina da se izvrši pritisak na Albansku alternativu”, navodi Prekić.

Jasno je, dodaje, da je Crna Gora zaustavila proces evropskih integracija i u protekle tri godine nije urađeno ništa.

“Samoobmanjivanje dijela političke javnosti može da ima kratkoročni efekat, ali su u suštini stvari prilično jasne. Ponovo smo juče imali fingiranje od stane predsjednika Crne Gore koji je pokušao da preuzme nadležnosti koje mu apsolutno ne pripadaju.

Organizovao je sastanak sa predstavnicima pregovaračkih grupa koje već nekoliko godina ništa nijesu uradile. Te pregovaračke grupe će već sada biti zamijenjene i to govori da taj sastanak nije mogao imati nikakav funkcionalan značaj, nego je to samo bio pokušaj marketinga i ponovni pokušaj predsjednika da preuzme nadležnosti koje mu ne pripadaju”, pojašnjava Prekić.

On smatra da je popis neka vrsta međukoraka prema konačnom cilju, odnosno da se na osnovu očekivanih rezultata popisa otvori prostor za ustavnu redefiniciju Crne Gore i stvaranje “zajednice naroda” ili nečeg sličnog.

“Sve to smo čuli od Aleksandra Vučića i onih koji u Crnoj Gori reprezentuju tu politiku”, ističe Prekić.

Dio onih koji se protive tome, smatra Prekić, ne komunicira pravilno sa javnošću.

“Mislim da su građani zbunjeni i da je loš način na koji se komunicira sa njima. Treba dati uslove popisa koji su bili 2011. i nemamo nikakav problem. Suština je da niko normalan ne bi trebalo da bježi od popisa, ali su potrebni mehanizmi kontrole koji su bili potrebni i u periodu relativne stabilnosti”, ocjenjuje Prekić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve